?

Kozmetik ürünler sözlüğü etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
Kozmetik ürünler sözlüğü etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

Kozmetik urunler sozlugu - z

Kozmetik ürünler sözlüğü - z

Zedoari yağı: cilde tahriş edici tesirleri olan kokulu bir yağ. buna karşın, bu yağın antioksidan ve tahriş/iltihap giderici tesirleri olduğunu belirten çalışmalar da vardır.







zeolite:
kozmetikte emici olarak kullanılan mineral gruplarından biri. kanseri engelleyici tesirleri olduğu da söylenmektedir.

Kozmetik urunler sozlugu - y

Kozmetik ürünler sözlüğü - y





yeşil çay:
tahriş engelleyici özellikleri de olan bir anti-oksidan.







yağlar: yağ, yağ asitleri ve sebum içeren, hem bitkiler hem de ciltte bulunmakta olan çok çeşitli maddeye denir. cilt bakım ürünlerinde, bunlar yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajanlar olarak kullanılırlar.

Kozmetik urunler sozlugu - v

Kozmetik ürünler sözlüğü - v

Vitamin a: iyi bir antioksidan.







vitamin c
: iyi bir antioksidan.









vitamin d: antioksidan.







vitamin e: bazı insanlarda alerjiye neden olabilmesine karşın en güvenilir antioksidanlardandır.







vitamin k: kozmetikteki ana kullanımı göz etrafındaki halkaların koyuluklarını ve yüzeysel kılcal damarların görünümünü azaltmasıdır. buna karşın k vitamininin cilt bakımının gelişi güzel bir evresinde işlevsel olduğunu kanıtlayan bağımsız bir araştırma yoktur.

Kozmetik urunler sozlugu - t

Kozmetik ürünler sözlüğü - t

Talk: emici olarak kullanılan toz durumunda mineral ve preslenmiş veya toz durumunda olan çoğu pudranın bazı. talk çoğunlukla eleştirilen ve kullanılmaması öneri edilen kozmetik maddelerindendir. bunun asıl sebebi 1990larda yayınlanan araştırmalarda talkın vajinal kullanımlarda yumurtalık kanserini artırma riskidir. ancak kozmetik kullanımda talkın böyle bir risk etkeni yoktur.







titanyum dioksit: kozmetikte kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı, yağlayıcı ve güneş ışınlarını kesici bir madde olarak kullanılan bir mineraldir. cildi uva ve uvb radyasyonundan korur ve cildi tahriş etme riski yoktur.









trigliserit: kozmetikte yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılır.

Kozmetik urunler sozlugu - s

Kozmetik ürünler sözlüğü - s





self-tannıng:
güneşsiz bronzlaştırıcı.







seramid:
tabii olarak meydana gelen cilt yağları. cilt bakımı ürünlerinde kullanıldıklarında, su tutucu olarak yararlıdırlar.







serbest radikaller:
iç ve dış etkenlerle cilt dokusunda meydana gelen ve hareketsiz olmayan moleküler parçacıklardır. serbest radikaller, hücrelere saldırarak yapılarını bozar.









silikat:
güçlü emicilik ve kalınlaştırıcılık özellikleri olan inorganik bir tuz.







silikon:
silisten (kum bir silistir) elde edilmiş bir madde. eşsiz sıvı nitelikleri silikona kayganlığını verir ve değişik formlarda tende ipek gibi hissedilebilir, yumuşaklık verebilir ve cilt ıslansa bile iyi su tutan bir ajan olabilir.







sitrik asit:
narenciyeden elde edilir ve ürünlerin ph derecelerinin fazla alkalin olmasını önlemek için kullanılır.













sorbitol: doğal kaynaklardan sentetik olarak elde edilebilir. kalınlaştırıcı ve kayganlık verici bir ajandır. gliserine benzer.







spf (sun protection factor): güneş koruma etkeni.

Kozmetik urunler sozlugu - r

Kozmetik ürünler sözlüğü - r

Kozmetik ürünler sözlüğü - r harfi ile başlayan kozmetik ürünler sözlüğü terimleri...





Retinol: a vitamininin daha saf ve asitsiz durumudur. cildi yenileme özelliğine sahiptir.

Kozmetik urunler sozlugu - p

Kozmetik ürünler sözlüğü - p

Pantenol: b kompleks vitamininden türetilmiş bir maddedir. kalın, şurupsu bir yapısı ve nemlendirici özelliği vardır. yumuşatıcı olarak da kullanılır.







peelıng:
yüzü ölü hücrelerden arındırma.







ph: çözeltilerin asit, nötr veya alkali olma özelliğini belirten değer. organizmamızdaki bütün sıvılar belirli ph değeri taşırlar. nötr ph değeri 7,0'dır.









pigment:
dokulara gerçek rengini veren madde.

Kozmetik urunler sozlugu - n

Kozmetik ürünler sözlüğü - n

Neopentanate: kozmetikte kalınlaştırıcı ajan ve yumuşatıcı olarak kullanılır.







nylon-12: emici ve kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılan toz durumunda bir madde.

Kozmetik urunler sozlugu - m

Kozmetik ürünler sözlüğü - m

Magnezyum: kuvvetli emici özelliklerinin yanı sıra dezenfektan etkileri de olan bir mineral.









magnezyum alüminyum silikat: kozmetikte kalınlaştırıcı bir ajan ve toz olarak kullanılabilen kuru, beyaz bir madde.







magnezyum askorbil palmitat: c vitamininden elde edilir ve güçlü bir antioksidandır.







melanin: koyu kahverengi pigment. fazlalığı tenimizin koyu renk, azlığı ise açık olmasını temin eder.









moısturızer: nemlendirici.

Kozmetik urunler sozlugu - l

Kozmetik ürünler sözlüğü - l

Laktat: kozmetikte yumuşatıcı, kalınlaştırıcı ajan veya yağ olarak kullanılan doğal veya sentetik maddeler.







laktik asit: sütten veya sentetik olarak elde edilir. cilt hücrelerini bir arada tutan maddeyi kırar ve cilt yüzeyindeki hücreleri bölerek döker.









lanolin alkol: alerjiye saf lanolinden daha az sebep olduğu sanılan ve lanolinden elde edilen bir yumuşatıcı.







lanolin:
koyunların yağ bezlerinden elde edilen bir maddedir. bazı bünyelerde alerji yaratabilir ancak kuru cilt için çok iyi bir yumuşatıcı olarak kabul edilir.







l-askorbik asit
: iyi bir antioksidan.







lipid: yağ, yağ asitleri ve sebum içeren, hem bitkiler hem de ciltte bulunmakta olan çok çeşitli maddeye denir. cilt bakım ürünlerinde, bunlar yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajanlar olarak kullanılırlar.









lipozom:
bir madde değil, bir taşıyıcı sistemdir; bazı maddeleri tutup, cilt tarafından emildikten sonra cilde geçirebilme özelliği vardır.

Kozmetik urunler sozlugu - k

Kozmetik ürünler sözlüğü - k

Kaolin: kozmetikte emici özellikleri nedeniyle kullanılan kile benzer doğal bir mineral (alüminyum silikat).







kapatıcı: göz altı morluklarını, yüzdeki renk farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri gizlemek için kapatıcı.









katrafay yağı: tahriş giderici özellikleri olduğu söylenen yumuşatıcı bitkisel bir yağ.







keratin:
derinin boynuzsu katmanındaki (üstderinin en üst katmanı) lifsi protein. keratin, tırnaklarımızın ve vücudumuzdaki kılların en önemli yapısal maddesidir.







keratoz:
üst derideki boynuzsu katmanın düzensiz olarak kalınlaşması.









koenzim q10: cilt bakım ürünlerinde bir antioksidan.







kolajen: doku hücrelerinin aralarındaki boşlukları dolduran, son derece esnek yapıdaki lifsi protein. fibroblast denilen özel hücreler tarafından üretilen kolajen, yaşın ilerlemesiyle birlikte esnekliğini kaybetmeye başlıyor.

Kozmetik urunler sozlugu - j

Kozmetik ürünler sözlüğü - j





jelatin:
bitki veya hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılan bir maddedir.









jojoba yağı
: uçucu olmayan bütün bitki yağlarına benzer bir yumuşatıcıdır.

Kozmetik urunler sozlugu - i

Kozmetik ürünler sözlüğü - ı

İnosıtol: ciltte su birleştirici özellikleri olabilen lesitin bileşeni. çoğunlukla b vitaminiyle karıştırılmasına karşın vitamin değildir.







ısopropyl lanolate:
lanolinden elde edilen ve kozmetikte kıvam verici ve yumuşatıcı olarak kullanılan bir madde.









ın vıtro: kelime anlamıyla "camda" anlamına gelir. biyokimyasal bir işlemin canlı bir organizmada değil de tüp ve benzeri yerde gerçekleştiğini gösterir.







ın vıvo:
kelime anlamıyla "canlıda" anlamına gelir. biyolojik veya kimyasal bir işlem veya reaksiyonun yaşayan bir hücre, organizma, hayvan veya insanda gerçekleştirildiğini gösterir.

Kozmetik urunler sozlugu - h

Kozmetik ürünler sözlüğü - h

Hamilelik maskesi: alın, çene ve ağız etrafında aşırı pigmentasyon nedeniyle meydana gelen kahverengi lekeler. genellikle hamileliğin 4. ila 5. ayları arasında görüldüğü için bu adı almış.







hipoalerjenik: (hypoallergenic) kozmetik sanayiinde ürünün cilt reaksiyonu ve/veya hassasiyetine ve alerjiye neden olmayacağını göstermek için kullanılan bir terim. ancak, üreticilerin bu iddialarını kanıtlamaları henüz bir standart veya yasaya bağlanmadığından bu tür ürünlerde çok dikkatli olunması gerekmektedir.







hoelen: yüzeysel (harici) olarak uygulandığında antibakteriyel, koruyucu, yara iyileştirici ve su birleştirici özellikleri vardır.









humectant: su birleştirici ajan.







hyaluronıc asit:
cilt bakımı ürünlerinde iyi bir su birleştirici olarak kullanılan cilt dokulsu bileşeni.







hydratant:
nemlendirici.

Kozmetik urunler sozlugu - g

Kozmetik ürünler sözlüğü - g

Gommage: vücudu ölü hücrelerden arındırma.







gelatin: bitki veya hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte kalınlaştırıcı ajan olarak kullanılan bir madde.







gingko biloba: yelpaze şeklinde yaprakları olan bu süs ağacı, kozmetik kullanımda antioksidan, iltihap giderici ve kızarıklık engelleyici özellikleriyle öne çıkar.









gliserin: bitkilerden veya sentetik olarak elde edilen yapışkan bir sıvıdır. yumuşatıcı, kaygan ve su tutucudur.







glütamik asit:
buğday glüteninden elde edilen ve cilt için su tutucu özellikleri olan bir amino asittir.







glütamin: bir amino asittir.

Kozmetik urunler sozlugu - f

Kozmetik ürünler sözlüğü - f

Farnesol: bitkilerden elde edilen ve kozmetikte öncelikli olarak kokularda kullanılan bir öz. hayvanlar üstünde yapılan bazı araştırmaların sonucunda antibakteriyal özellikleri saptanmıştır.







floralozone:
pekçok sentetik koku bileşeninden biri.







folik asit: b-vitamin kompleksinin parçasıdır. ağız yoluyla alındığında iyi bir antioksidan olarak kabul edilir. bu faydası henüz cilt üstünde kanıtlanmamıştır.

Kozmetik urunler sozlugu - e

Kozmetik ürünler sözlüğü - e

Eau de parfum: en yüksek konsantrasyonu olan koku. dolayısıyla diğerlerine göre daha pahalıdır.









eau de toılette: konsantrasyonu daha düşük olan koku.







edta: ethylenediaminetetraacetic asitin kısaltılmışı. bu asit kozmetik ürünlerinde kullanılan bir sabitleyicidir. belli bir formülün içerisindeki maddelerin bazı elementlerle (özellikle minerallerle) birleşmesine mani olarak ürünün su gibi maddelerle karşılaştığında doku, koku ve kıvam gibi istenmeyen değişikliklere uğramasını engeller.







eczema: cildin kızarmasına, kaşınmasına ve kabuklanmasına neden olan bir cilt rahatsızlığı. sebebi bilinmemektedir. vücudun gelişi güzel bir yerinde ortaya çıkabilir. akut veya kronik olarak görülebilen bu rahatsızlık genellikle reçeteli olarak satılan ve harici olarak kullanılan iltihap giderici kremlerle tedavi edilir.









elastin:
cilde esnekliğini veren ana bileşenidir. güneşin zararları ciltteki elastinin bozulmasına sebep olabilir.







electrolysıs: saç köklerini eritmek için kullanılan elektrik.







ergocalcıferol: d vitamininin teknik adı.









ethanol:
alkol

Kozmetik urunler sozlugu - d

Kozmetik ürünler sözlüğü - d

Dermatıtıs: cildin tahriş olması, iltihaplanması.







dha: cildin üst tabakalarında bulunmakta olan amino asitlerle reaksiyonu neticesi 2-3 saat içinde gerçekleşen bir kahverengi ton oluşturur ve her yeni uygulamada renk derinliği temin eder.







dhea:
new england tıp gazetesi nin bir haber yayını olan healthnews a göre dhea nın ağızdan alınmasının yararı ile ilgili az da olsa araştırmaların bulunduğuna işaret edilse de, pekçok nedenden dolayı yararından çok riskleri vardır. büyük bir ihtimalle "dehydroepiandrosterone" adında güçlü bir steroid hormon, yani testesteron ve östrojenin kimyasal bir kuzenidir... dhea testesterona dönüştürüldüğünden bunu kullanan bazı kadınlarda yüz veya vücut kıllanması olabilir ve şayet 50 yaşlarının altında iseler mensturasyonları durabilir. dhea nın bundan başka kalp hastalıkları riskini arttıran hdl (iyi kolesterol) oranını kadınlarda azalttığı da gösterilmiştir. cilde yüzeysel uygulamada gelişi güzel bir olumlu veya olumsuz tesiri bulunduğunu belirten bir araştırma yoktur.









dıhydroxyacetone (dha): kozmetikte kullanılan kendinden bronzlaştırıcı bir ajan.







dong quaı: düzensiz ay başı veya menopoz sorunlarını tedavi etmek için kullanılan geleneksel bir çin bitkisi.

Kozmetik urunler sozlugu - c

Kozmetik ürünler sözlüğü - c

Calcıum ascorbate: c vitamininin bir şekli; yüzeysel veya içilerek kullanımıyla ilgili çok az bilimsel araştırma vardır.







calcıum carbonate: kozmetikte emici olarak kullanılır. günlük kullanımda tebeşir olarak anılır.









calcıum gluconate: kalsiyum vücut için lazım bir mineraldir. az da olsa, yapılan araştırmalar yüzeysel uygulamalarda bu mineralin iyi bir iltihap giderici (anti-enflamatuar) ve tedavi edici olduğunu göstermiştir.







calendula: iyileştirici, yatıştırıcı ve antiseptik tesirleri olduğu bilinen bir yumuşatıcı. kuru cildin tedavisinde kullanılır.







ceramıdes: ciltte doğal olarak bulunmakta olan ve koruyucu bir set oluşturarak su kaybına mani olan madde. bu madde sentetik olarak da üretilerek cilt bakım ürünlerine katılmaktadır.









cıtronella yağı: sabun ve deodorantlarda yaygın olarak kullanılan bir antiseptik. böcek savar tesiri de vardır.







concealer:
göz altı morluklarını, yüzdeki renk farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri gizlemek için kapatıcı.

Kozmetik urunler sozlugu - b

Kozmetik ürünler sözlüğü - b

Barıum sulphate: kozmetikte beyazlatcı bir ajan olarak kullanılan bir mineral. cildi tahriş etme ihtimali vardır.









bentonıte: kozmetikte emici olarak kullanılan kile benzer bir materyal. cildin kurumasına neden olabilir.







benzephenone-3: "oxybenzone" olarak da adlandırılır. güneşin uvb ve bazı uva ışınlarına karşı koruyucu olarak kullanılan bir ajan.







benzoık asit:
cilt bakım ürünlerinde kullanılan bir prezervatif (koruyucu). diğer bazı prezervatif maddelere oranla daha az tahriş edici sayılır.









benzoyl peroxıde:
akne tedavisinde sık sık kullanılan anti-bakteriyel bir madde.







betacaroten:
potansiyel iyi bir antioksidan.







beta-glucan: cildin doğal defans mekanizmasını güçlendirdiği rapor edilen ve mayadan elde edilen yeni bir madde.









beta-hidroksit: alfa-hidroksitten daha küçük bir molekül boyuna sahip olan arındırıcı bir ajan.







bıoflavonoıd: genellikle narenciye bitkilerinden elde edilen ve antioksidan, yatıştırıcı tesirleri olan bir madde.







bıotın:
diğer adıyla h vitamini. vücutta, bazı bağırsak bakterileri tarafından üretilen ve suda eriyebilen bir vitamindir. b kompleks grubundan olan bu vitamin metabolizmadaki karbonhidratların, yağların ve amino asitlerin ihtiyacıdır. yüzeysel uygulamada cilt için faydası bulunmamıştır.









botox:
botulinum toxininin ticari adı. az oranlarda kullanılarak belli bir müddet için kasları felç ederek kırışıklık ve çizgilerin giderilmesinde kullanılan madde.