?

Agiz kokusu

Ağız kokusu

Ağız kokusu sosyal yaşantımızı negatif etkileyen, karşımızdaki kişiye daha ilk tanıştığımız anda tatsız mesaj veren bir rahatsızlıktır. kötü agız hijyeninin kaçınılmaz neticesi olsa da zaman zaman ne yaparsak yapalım kurtulamadıgımız bir hastalik olarak bizi rahatsız ediyor. pekçok kişi kendi ağız kokusunun farkına varıp hekime gitse de, bazılarımız bunun farkına varmadan yaşıyoruz. çevremizdeki insanların bu durumu utanılacak bir sey olarak algilayıp uyarmaması neticesi belki de kendi ağız kokumuzun bilincine hiç varamayacağız.

ağız kokusundan yakınan kisi dişlerini daha sık fırçalamaya ve ağız hijyenine daha çok itina göstermeye başlar. kötü ağız hijyeninin yol açtığı hastalıklara bağlı olan ağız kokusu geçici bir müddet için geçse de ana neden ortadan kalkmadan kesin netice elde edilemez.

hastalar sıklıkla diş doktoru ya da kbb hekimine başvururlar. gerçekten de ağız kokusuna yol açan en sık neden kötü ağız hijyeni, dişler üstündeki gıda birikimleri, diş çürükleri, bademcikler üstündeki iltihaplar ya da bademciklerin üstündeki ceplere yerleşen besin artıklarıdır. diş eti iltihapları, ağız içerisindeki objektif değerlendirilebilmesi için bir başkasının bu konuda yorum yapması gerekir. bu konuda objektif ölçümler yapabilmek için gaz monitörleri de kullanilabilmektedir.

ağız içerisinden kaynaklanan, bilhassa diş çürüğü, bademcik iltihabı gibi nedenleri olan durumlarda tedavi olabildiğince yüz güldürücüdür. ılaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda dişe yönelik müdahale ya da bademciklerin alinmasi gerekebilir. sebebi ne olursa olsun en önemli husus ağız hijyeninin iyi olması gerektiğidir. bu soruna yol açan ana neden yeterli ve gerektiği gibi ağız sağlığına önem vermemek ya da sigara içilmesi gibi nedenlerse, bunlar düzeltilmediği durumda tedavi sonrasi aynı sorunlarla karşılaşılması kaçınılmazdır. bilhassa ağız kokusu olan kişilerin yalnızca dişlerini değil dillerini de fırçalaması kokuyu giderme konusunda daha etkili olacaktır.

bütün bunların yanısıra türkiye gerçeğini görmezden gelemeyeceğim. ülkemizdeki diş fırçası satışlarına bakıldığında diş fırçalama oranının yüzde 8 civarında olduğuna dair bir yazı okudum. hele hele diş ipi kullanma alışkanlığı hemen hemen hiç yok diyebilirim. ağız kokusu bir yana ağız içi kanserlerinin en büyük sebebi sigara, alkol tüketimi ve ağız hijyeninin kötü oluşudur. bunun yanısıra ağız hijyeni görüntü olarak da günlük yaşamınızda sizin hakkınızda ipuçları verir. dolayısıyla ağız sağlığına yalnızca estetik açidan değil ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bilerek önem vermeliyiz. bütün bu kurallara uymamıza ragmen bu rahatsiz edici kokudan kurtulamıyorsak kesinlikle hekiminize başvurmalısınız.

kaynak: op. dr. abdülkadir göksel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder