Akne vulgaris
Toplumda sık görülmesi ve son derece rahatsız edici bir kozmetik sorun olan sivilce (akne vulgaris) tedavi edilebilen bir hastalıktır. bilhassa ergenliğin başlaması ile ciltte yağlanma çoğalmakta ve yağ bezlerinin faaliyeti bozulmaktadır. bunun derideki görüntüsüde istenmeyen yağ birikimleri, şişlikler, iltihaplanmalar, deri altı kistleri olabilmektedir.
oniki yaşından itibaren onsekiz yaşına dek akne gençleri etkileyebilir. ancak unutulmamalıdırki her yaşta, her dönemde ve her insanda bu problem elişebilir. bayanların %70'i, erkeklerin ise %80'inde yaşam boyunca gelişi güzel bir zamanda sivilce oluşabilir. ne yazık ki kendi kendine geçebileceği gibi yanlış bilgilendirmeler tedavide geç kalınmalara, kalıcı izlerin oluşumuna ve hatta şikayetin artmasına neden olabilmektedir.
cılt altındaki yağ bezlerinin işlevin bozulması, porların kapanması ve birtakım bakterilerin iltihaplanmaya neden olması ile klasik sivilce görüntüsü cilt üstünde belirir.
akne oluşumunu etkileyen etkenler şunlardır:
1-genetik: annede veya babada akne olması,
çocuklarda görülme sıklığını artırır.
2-ultraviyole: güneş ışınları sivilce
oluşumunu pozitif veya negatif yönde etkileyebilir.
3-terleme: terleme ile sivilceler yoğunlaşır.
4-diyet: gıdaların sivilce oluşumunda
artırıcı hiçbir tesiri yoktur.
5-hormonlar: adet düzensizliği ve hormonal
bozukluklar sivilceleri yoğunlaştırır.
6-kozmetik ürünler: yanlış pekçok kozmetik
kullanımı, kozmetilk salonlarındaki uygulamalar cildin bozulmasında önemli bir pay oluşturmaktadır.
akne klinik görüntüsüne göre çok değişik tiplerde gözlenebilir. en hafif formu olan komodojenik akne siyah noktalar veya beyaz butonlar biçiminde görünürken, iltihaplı formda olanlara püstül denir. en şiddetli formunu ise nodül ve kistler oluşturur; bunlar deri altında ağrılı büyük sertlikler olarak gözlemlenir ve ciltte kalıcı izlere sebep olabilir.
akne yalnızca yüzde değil bundan başka göğüs sırt gibi alanlarda da görülebilir. yüz bölgesinde meydana gelen sivilceler ağrılı kaşıntılı olabilir.
fiziksel görüntünün bozulması psikolojik stres ve gerginliklere yol açabilir. toplumdan uzaklaşma, mutsuzluk, hatta depresyon gelişimi bile gözlenebilir.
akneli kişilerin birtakım kozmetik kremlerden, losyonlardan ve hoşluk salonlarından çare arayışları ise hastalığın büsbütün kötüleşmesine,
tedavinin zorlaşmasına sebep olur. bu merkezlerdeki uygulamalar kalıcı izlere dahi yol açabilir ve hasta iyileşmediğini düşünerek yanlış bir inanışa kapılabilir.
akne tertipli, ısrarcı ve uzun süreli tedavilere mutlak cevap verir. hastanın doktoruna güvenmesi ve takiplerini devam ettirmesi gerekmektedir. ilk olarak hafif
formlarda yalnızca lokal tedaviler yeterli olabilir. bu tedavi iyi bir temizleyici jel ile kombine edilir. daha yoğun sivilcelerde ise antibiotik kullanımı gerekebilir ve bu genelde 3-5 aylık uzun bir dönemi gerektirir. inatçı, şiddetli hastalarda ise a vitamini türevleri olabildiğince başarı gösteren neticeler verir. hastaları psikolojik olarak da yıkan bu hastalık başarı gösteren bir biçimde doğru bir takiple düzeltilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder