Alerji
Alerji, tedavisi uzun süren bir kulak burun boğaz hastalığıdır. atopik dermatit (egzema)
. alerjik rinit
. alerjik astma
alerjik rinit çoğunlukla göz alerjisi (konjunktivit) ile birlikte olabilir. atopik kişiler genetik olarak ige tipi antikorlar üretme eğilimindedir. bu ige antikorları da çevrede bulunmakta olan ve normalde zararsız olan alerjenlerle (polenler, ev tozları vb) etkileşime girerek alerjik reaksiyonu başlatır.
kalıtım alerjiyi nasıl etkiler ? bir çocuk şayet bir ebeveyni alerjikse %30 alerjik olma riski taşır. şayet her iki ebeveyni de alerjikse alerji gelişme riski %60 dır. bununla birlikte alerjiler ikinci nesilde görülmeyebilir.
solunumsal alerjenler
ev tozları: ev tozlarının miktarı evin yerine, bulunduğu yerin iklimine, deniz düzeyinden yüksekliğine göre büyük miktarda değişir. evden eve (bir çiftlik evi ile apartman dairesi aynı değildir.) veya bir evin değişik odalarında da değişkenlik gösterebilir(banyo ile yatak odası bir değildir). fakat değişmeyen bir şey vardır ki ev tozları bir alerjen deposudur. ev tozları içerisinde alerjiye sebep olan etken mite (akar) dediğimiz ev tozu böceğidir.
mite (akar) lar: akarlar ufak örümcek benzeri canlılardır ve gözle görülemezler. ortalama 0. 3 mm. uzunluğundadırlar. ev tozları içerisinde yaşayan ve solunum yolu alerjileine neden olan iki önemli akar türü vardır. dermatophagoides pteronysinnus ve dermatophagoides farinea bunların latince adlarıdır. akarlar insanların deri döküntüleri ile beslenirler. başlıca yatak içerisinde (yastıklar,yatak,yorgan vs.) yaşarlar, çünkü deri döküntülerinin en fazla bulunduğu yer buralarıdır. depo, silo gibi yerlerde de yoğun olarak bulunurlar. akarların dışkılarıda alerjiktir. yataklardan alınan bir gram tozda 2000 ile 15000 arasında akar bulunabilir. ev tozu akarlarına karşı olan alerji; astma ve rinit, nadirende konjonktivite yol açar. yakınmalar bilhassa uykudan uyanınca başlar. belirtiler yıl boyu sürer ancak sonbahar ve kışın kötüleşme gösterebilir.
polenler: polen bitkilerin erkek tohumudur. bitki çeşitlerine bağlı olarak çok değişik biçimleri olan ince taneciklerden meydana gelir. ortalama boyutu 0. 05 mm'dir. bu da çıplak gözle görülemeyeceği anlamına gelir. polen tanecikleri pekçok alerjik protein içerirler. bu taneciklerin ufak ve ince olanları rüzgar yolu ile dağılırlar. (anemophilus polenler), daha büyük olanları ise böceklerle taşınırlar. (entemophilus polenler) rüzgarla dağılan polenler daha alerjeniktirler ve geniş alana yayılabilirler. dolayısıyla bu polenlere karşı alerjisi olan kişilerin çevrelerinde bitkiler olmadığı halde şikayetleri ortaya çıkabilir.
böceklerle dağılan polenler parlak renkli ve hoş kokulu (böcekleri cezbetmek için) çiçekleri olan bitkiler tarafından ufak oranlarda üretilirler. dağılım yolu sebebiyle atmosferde bulunmazlar ve ufak oranda üretildiklerinden bu polenlere karşı az sayıda insan alerjiktir. polen alerjisine yol açan başlıca üç bitki ailesi vardır. bunlar çayır otları, ağaçlar, yabani otlardır. alerji hastaları havadaki polen konsantrasyonunun belli bir seviyesi geçmesinden sonra alerjik belirtiler gösterirler. bu polen konsantrasyonu türlere göre değişmekle beraber havada her metreküp te 10-20 tanecik olarak hesaplanmıştır.
ağaçlar ocak-mayıs arası, çayır otları mayıs-temmuz arası, yabani otlar temmuz-ekim arası polen verirler. polenlere karşı olan alerji alerjik rinit, alerjik konjunktivit, alerjik astma ve akut ürtiker biçiminde ortaya çıkabilir. yakınmalar yalnızca yılın belli zamanlarında olur ve diğer aylarda kişi tamamı ile sağlıklıdır.
küf mantarları: küf mantarları gözle görülmeyen alerjik tesiri olan sporlar üretirler. renkleri türden türe değişir. ev dışında (çürüyen bitkiler üstünde veya havada) bulunabilecekleri gibi ev içerisinde (evin güneş görmeyen nemli yerlerinde) de bulunabilirler. polenler gibi atmosferdeki spor sayısı hava koşullarına bağlıdır. havanın sıcak ve nemli olduğu zamanlarda, örneğin yazın sonlarına doğru ve erken sonbaharda en fazladır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder