?

Alerjik rinitlerde sikayetleri artiran faktorler

Alerjik rinitlerde şikayetleri artıran faktörler

En önemli tetikleyici faktör, kişinin alerjik olduğu maddelerdir.



mevsimsel alerjik rinitlerde:


polenlerin türü, şikayetlerin müddet ve şiddetini belirler.

ilkbaharın erken dönemlerinde ortaya çıkan alerjik rinit genellikle ağaç polenlerine bağlıdır.

hastanın çayır poleni alerjisi varsa şikayetler genellikle ilkbaharın ilerleyen aylarında ve yaz başında ortaya çıkmaktadır.

yabani ot polenleri ise yaz ortasından başlayıp sonbahara kadar alerjik rinit şikayetlerine sebep olur.



yılboyu devam eden alerjik rinitlerde:


en önemli alerjen ev tozu akarlarıdır (mite). hastanın yaşadığı ortamda devamlı olarak akar alerjenlerine maruz kalması şikayetlerinin yılboyu devam etmesine sebep olur.

hamamböcekleri de önemli bir ev içi alerjen kaynağıdır. alerjisi olanlar, hamamböceği alerjenlerine maruz kaldıklarında rinit şikayetleri ortaya çıkmaktadır.

diğer bir ev içi alerjen ise ev hayvanı alerjenleridir. bilhassa kedi antijenleri çok mühimdir. bulaştığı ortamda aylarca varlığını devam ettirebilir. yalnızca ev içerisinde değil, okul, işyeri ve toplu taşıma araçlarında da yüksek düzeylerde saptamıştır.

ayrıca mantar (küf) alerjisi olanlarda, eviçi mantarlara maruziyet şikayetleri tetikleyecektir.

tüm bu alerjenler dışında:

alerjik rinitlerde, burun mukozası çok duyarlı bir hale geldiğinden, pekçok faktör alerjen yapısında olmasa bile hastalarda şikayetleri başlatır.

bu etkenlerin en başında sigara dumanı gelir. dolayısıyla alerjik rinitli hastalar mutlaka sigara kullanmamalı ve sigara dumanına maruz kalmamalıdır.

iyi kokular (parfüm, deodorant), keskin kokular (deterjan, sabun, çamaşır suyu), kötü kokular ve hava kirliliği de alerjik rinitli hastalarda şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

kaynak: alerji ve iç hastalıkları uzmanı doçent dr. a. zafer çalışkaner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder