?

Bilgisayar ekranlari gozu bozar mi ?

Bilgisayar ekranları gözü bozar mı ?

Ekrana bakma sendromu (computer vision syndrome), modern dünyanın yarattığı yeni bir durum olup, gerçekte bir kırılma kusuruna neden olmaz, yani halk arasındaki ifadeyle, "gözü bozmaz".



ancak, genellikle 60-80 cm'den ve saatlerce çalışılıyor olması, gizli hipermetropi ya da erken-başlangıç presbiyopi (yaşlılık hipermetropisi) bulunmakta olan kişilerde bu gizli ve belli belirsiz kırılma kusurlarının kendini hissettirmesine sebep olur.



bunun dışında, bilgisayar ekranlarının devamlı titreşen yapıda olmaları, yani esasında saniyede 40 ila 80 kez yanıp-sönüyor olmaları, görme güçlüğüne, bu da dikkatle izlemekte olan kişilerde yorgunluğa sebep olur.





dikkatli bakış sırasında göz kırpma sayımızın dakikada 5-6 defaya azalması (normalde bu sayı, çok keskin görmeye gereksinim duymadığımız işlerde dakikada 12-16 defadır), kırpma yoluyla gözümüzün kurumasını önleyen mekanizmayı yavaşlatırken, büro gibi klimalı ortamlarda göz yaşı buharlaşma hızının artması ve ortam neminin azalması da göz yüzeyinin kurumasını artırıcı diğer etkenler olmaktadır. dolayısıyla bilgisayar kullanıcılarının göz yorgunluğu ve yakınmalarını önlemek amacıyla aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almaları yerinde olacaktır: o bilgisayar ekranının üst düzeyi, göz seviyenizi aşmamalıdır. böylelikle gözünüz çalışma sırasında hafifçe aşağı bakar pozisyonda olacak, bu durum kapak aralığınızın biraz dar kalması yoluyla, göz yaşınızın buharlaşabileceği göz yüzeyini azaltacaktır. o ekrana 60-80 cm uzaklıktan bakan bir kişi için ekran boyu ile ekran çözünürlüğü dengesi de mühimdir.







14 inç ekran boyutu için 640x480; 15 inç ekran boyutu için 600x800; 17 inç ekran çözünürlüğü için 1024x768 uygun seçimdir. bu durum nazaran büyük harf ve imge görüntüleri nedeniyle görüşü kolaylaştıracaktır. o dikkatli çalışma ve keskin görüş çabası, göz kırpma sayısını istemsiz olarak düşürecektir.

dolayısıyla 45 dakika ekran karşısında geçirildiğinde, 15 dakika süreyle, daha az görsel dikkat gerektiren bir işlev yapılacak biçimde ara verilmelidir. o şayet bu tedbirler sizi rahatlatmıyorsa, gizli hipermetropi, erken-başlangıç dönem yaşlılık hipermetropisi olup olmadığı yönünden bir göz hekimine başvurmanız, bu arada göz yaşı fonksiyonlarınızı da ölçtürmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder