Böbrek çıkış darlığı (üretero-pelvik darlık)
Genel bilgiler
böbrekle iç idrar kanalının (üreter) birleşim yerinde doğuştan olan daralmalara " up (üretero-pelvik) darlık" deniliyor. genellikle erkek çocuklarda ve sol böbrekte görülen bu daralma böbreğin şişmesine (hidronefroz) ve vakit geçtikçe işlevini kaybetmesine yol açıyor. erken bebeklik döneminde teşhis edilen böbrek çıkış darlıkları, böbreğe zarar vermeden tedavi edilebiliyor. geç teşhis edilen vakalarda ise böbrek hasarı oluşabiliyor.
kendine özgü belirtisi olmayan bu hastalık idrar yolu iltihabı ile kendini gösterebiliyor. karında şişlik, yan ağrısı, gelişme geriliği ise up darlığın yol açabileceği diğer belirtiler. hastalığın teşhisinde öncelikle cerrahi tedavisi (pyeloplasti ameliyatı)
böbrek çıkış darlığının en önemli tedavi seçeneği cerrahi müdahale. ameliyatla, dar olan bölge çıkartılarak idrar kanalının sağlıklı ve geniş kısmı böbreğe tekrar dikiliyor. ameliyatın neticeleri olabildiğince yüz güldürücü olmakla beraber bazı hastalarda bu bölgede tekrar daralmalar olabiliyor.
böbrek çıkışındaki darlığı tamir etmek için yapılan " pyeloplasti" ameliyatı büyütücü gözlükler ve kafa lambası ile yapılıyor. çalışılan bölgenin olabildiğince dar ve derinde olması, kesilen dokuların çok ufak olması nedeniyle bu ameliyat yüksek tecrübe gerektiriyor*
böbrek çıkış darlığı, " pyeloplasti" denilen bir ameliyatla düzeltiliyor. bu ameliyatta dar olan bölge çıkartılarak sağlıklı kısımlar tekrar dikiliyor. böylece yeni ve geniş bir böbrek çıkışı elde ediliyor.
kaynak: doç. dr. mahmut ferda şenel
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder