Böbrek ve idrar yolları taşları
Böbrek taşları en sık görülen ve ağrıya neden olan böbrek rahatsızlıklarından biridir. erkeklerin 10%'unda ve kadınların 3%'ünde hayatlarının bir döneminde cerrahi
perkütan cerrahi
açık cerrahi biçiminde gruplandırılabilir.
endoskopik cerrahi: endoskop denilen,ışıklı ince,içerisinden alet geçirilebilen, dürbün benzeri optik cihazlarla idrar yolları içerisindeki taşların, çeşitli yardımcı aletler ile gerek kırılarak, gerek direk yakalanarak çıkarılması işlemidirciltte kesi oluşmaz. böbrek, üreter ,mesane, üretra her kısımda tatbik edilebilir. anestezi gerekmektedir.
perkütan cerrahi: böbrek taşları için, hastanın arka-yan tarafından böbrek içerisine ilerletilen kalem büyüklüğünde ve kalınlığında bir kılıf içerisinden endoskoplar kullanılarak, taşların kırılarak veya kırılmadan çıkarılması işlemidir. böbrek dokusunda açık cerrahiye göre daha az hasara yol açar. cilt kesisi 1 cm dir, anestezi gerekmektedir.
açık cerrahi: taşın yerine göre cilde kesi yapılıp vücüt tabakaları kesilerek,gereken organ (böbrek ,mesane) görülüp taşların alınması işlemidir. anestezi gerekmektedir. cilt kesisi 7-8 cm den 15-25 cm kadar olabilir.
her bir yöntemin başarısı taşın büyüklüğüne, yerine, sertliğine, daha önce geçirilmiş ameliyat olup olmamasına göre değişmektedir.
kaynak: op. dr. ekrem çömez
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder