?

Cocukluk depresyonu

Çocukluk depresyonu

Depresyon yaşayan çocuk daha mutsuz oluyor, neşesi kaçıyor, gündelik yaşantısında isteksiz veya verimsiz oluyor...

çocuklar hem ekonomik, hem de sosyal açıdan ailenin kontrolü altında olmaları nedeniyle, bunun yanında yaşı ufak olanların kendilerini ifade etmelerindeki zorlukları nedeniyle, ilk olarak anne babaların veya çocuğu yetiştirmekle yükümlü olanların çocukta bir sorun olup olmadığı konusunda uyanık bulunmaları gerekir...

birçok hastalığın da bilinen başlama yaşının ergenlik çağlarıdır. " anne babalar ve çocuğun yakın çevresi çocuktaki sorunu fark etseler bile; sadece problemin kendisine odaklanıyorlar; ders çalışmama, tırnak yeme gibi. tek probleme yoğunlaşmak aile ile çocuk arasındaki çatışmayı daha da arttırıp çocuğu da negatif etkileyebiliyor. "

çocuk sorumluluktan kaçar

çocuklarda depresyonun hangi belirtilerle ortaya çıktığını ve çocukta gözlenen davranış farklılıklarını ise şu şekilde özetledi: " öncelikle depresyonu genel hatları ile özetleyecek olursak; kişi zamanının çoğunda mutsuzdur, üzgündür, önceden keyifle veya kolaylıkla yapabildiği etkinlik veya sorumluluklardan kaçmaya başlar, uyku ve iştah düzeni bozulur, motivasyon azlığı sebebi ile dalgınlık, unutkanlık, dikkatsizlik, ölüm düşünceleri geçer aklından, ruhsal ve fiziksel huzursuzluğu dışardan bile gözlenebilir, kendine güvensizlik,hatta yetersizliğin getirdiği suçluluk duyguları yaşanır.

çocuklar da bu belirtileri gösterirler ancak çocuğun gelişim özellikleri ve sosyal ilişkilerine bağlı olarak değişik belirtiler de klinik tabloda görülebilir. ufak çocuklarda ifade becerisi zayıf olduğu için daha çok davranış sorunları ile karşımıza çıkarlar. genellikle anne babalarının kontrolü altında olduklarından; klinik öykü de anne babanın bakışı tarafından şekillenir.

tedavide işbirliği şart

ergenlik çağındaki bir çocukta gündelik sorumlulukları savsaklama, okuldan soğuma biçiminde tarifler görülebilir. tabii ki bunlar sınırlı örnekler. "

çocuklarda depresyonun tedavisinde bireysel tedaviyle birlikte çocuğun sosyal destek sistemleri üstünde de çalışılması gerektiğinin altını çizilmesi gerekmektedir. aile danışmanlığı ve gerektiğinde aile terapisi yöntemleri ile anne babalar ve bütün aile çalışılır; ailedeki diğer bireylerde var olan ruhsal sorunların da tedavisi pl & acirc; nlanır. çocuğun okul yaşamındaki zorluklarına yönelik olarak okulla işbirliği de tedavide kesinlikle düşünülmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder