Çoğul gebelikler
Çoğul gebelikler anne ve fetuslar açısından yüksek riskli gebeliklerdir. tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerindeki gelişmeler ve daha ileri yaşlarda doğumların artması ile son 10 yılda çoğul hamilelik sıklığı belirgin olarak artmıştır.
ikiz hamilelik sıklığı 1000 gebelikte 15 kadardır. tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerinin uygulanması ile bu oran 1000' de 25 civarına yükselmiştir. üç ve daha fazla fetusun yer aldığı çoğul hamilelik oranı ise 10. 000' de 12 civarında olup, büyük bölümü yumurtlamayı uyarıcı tedavi ve yardımcı üreme teknikleri ile oluşmaktadır. kendi kendine meydana gelen üçüz hamilelik sıklığı ise 10. 000' de 3. 7' dir.
ikiz gebelikler tek yumurta ve çift yumurta ikizleri olarak iki biçimde oluşabilir. ikiz gebeliklerin 2/3' si çift yumurta, 1/3' i ise tek yumurta ikizidir. çift yumurta ikizlerinin cinsiyeti aynı veya faarklı olabilir. tek yumurta ikizleri ise her zaman aynı cinstendir. çift yumurta ikizleri ailede ikiz olması, ırk, anne yaşı ve annenin önceki hamilelik sayısı gibi faktörlerden etkilenir. yumurtlamayı uyarıcı tedaviler daha çok çift yumurta ikizi sıklığını arttırmasına karşın, tek yumurta ikizi sıklığını da arttırmaktadır.
çift yumurta ikizleri iki ayrı yumurtanın, iki ayrı sperm tarafından döllenmesi ile oluşur. tek yumurta ikizleri ise tek bir yumurtanın, tek bir sperm tarafından döllenmesinden sonra meydana gelen hamilelik ürününün bölünmesi ile gerçekleşir. bölünmenin gerçekleştiği döneme göre tek yumurta ikizleri dikoryonik-diamnionik, monokoryonik-monoamnionik ve monokoryonik-diamniotik plasenta biçimleri gösterirler. bunlar fetusların çevresindeki keselerin ve plasentaların biçimine göre yapılan sınıflandırmadır. çift yumurta ikizlerinin plasentaları her zaman dikoryonik-diamniotiktir. tek yumurta ikizlerinin riski, çift yumurta ikizlerinden daha fazladır.
çoğul gebeliklerde en korkulan sorunlar erken doğum ve bebeklerde beyin hasarına yol açabilir.
kaynak:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder