?

Dar spinal kanal

Dar spinal kanal

Bel fıtığından söz ederken insanlardaki bazı yanlış kanaatleri ortadan kaldırmak için " dar kanal" bahsine de değinmemiz gerekir. çünkü bilinenin aksine " dar kanal", tedavisi olası olan bir rahatsızlıktır ve cerrahi tedaviden elde edilen neticeler ameliyat usulüne ideal yapıldığı takdirde en az bel fıtığındaki kadar yüz güldürücüdür.

içinden omurilik ve sinirlerin geçtiği omurga kanalı üst üste dizilmiş kemiklerden meydana gelen ince, uzun, kıvrımlı bir borudur. bu kanalın belirli bir genişliği vardır. eğer bu genişlik azalırsa kanalın içerisinden geçmekte olan omurilik ve sinirler sıkışmaya başlar. neticede ağrı, uyuşma, yürürken bir müddet sonra mecburi oturma, idrar ve büyük abdest kontrolünün bozulması, bacaklarda güçsüzlük, yürüme bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. bu tip şikayetlerle gelen hastalar çok iyi araştırılmalıdır. çünkü spinal tümör gibi bazı hastalıkların belirti ve bulguları dar spinal kanalı taklit edebilir. boyun bölgesindeki dar kanal ise kolları da tesirler.



bir kişide " dar kanal" varsa buna ilave olacak küçücük bir fıtığın bile büyük ıstırap verebileceği, kliniğinin çok gürültülü seyredebileceği unutulmamalıdır.

yürüme uzaklığı ve ayakta kalma müddeti belirgin biçimde kısalmış hastalarda fizik tedavi ve diğer cerrahi dışı tedavi metodları genellikle başarı gösteremeyen kalmaktadır.

uzman hekim cerrahiye gerek görüyorsa geciktirilmemesinde fayda vardır. bu stil hastalara uygulanan ameliyatla kanal genişletilmekte, sinir elemanlarının üstündeki bası ortadan kaldırılmaktadır. neticede hastalar çok rahatlamaktadırlar. beraberinde bel fıtığı varsa aynı seansta fıtık da boşaltılmaktadır. stabilizasyonun bozulması söz konusuysa aynı ameliyat içinde omurgayı güçlendiren ve stabilizasyonu sağlayan girişim de yapılabilmektedir. hasta çok yaşlıysa veya genel anestezi alması gelişi hoş bir nedenden dolayı sakıncalıysa ameliyatlar spinal anestezi ile gerçekleştirilebilmektedir.

bel fıtığı ameliyatı olan hastalara göre bu hastalar bir iki gün daha fazla hastahanede tutulmaktadırlar. ameliyat sonrası dönemde ise ortalama üç ay süreyle kendileri için ideal görülen korseyi takmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder