?

Depresyon ve anksiyte biyokimyasal midir ?

Depresyon ve anksiyte biyokimyasal mıdır ?

Son zamanlarda dışarıda bir gezinti yapıp çevredeki insanları izleme imkanı bulursanız ,neredeyse herkeste bir acelecik,sinir tahammülsüzlük ve bencillik olduğunu görürsünüz.

neden böyle bir toplum olduk ? bu soruyu fırsat buldukça konuştuğum herkese ve hastalarıma soruyorum. çoğundan ekonomik sebepleri içeren yanıtlar alıyorum. orta ve ileri yaş grubunun hayatı bügüne kıyasla yokluk içerisinde geçmiştir. o zamanları anımsarsanız insanlar daha sevecen daha mutlu,saygılı ve durumundan memnundu. yıldırım telefon görüşmeleri bile iki günde olurdu. şimdi herkesin elinde cep telefonu var ,herkes eskiye göre daha refah içerisinde fakat daha mutsuz. demek ki tek sebep ekonomik problemler değil.



dünyanın geldiği bu konum beraberinde bir çok problemi da getrmiştir. tekneloji,iş yoğunluğu ,ekonomik ferahlık veya yokluk,trafik ,nüfus kalablıklığı & hellip;. . bilhassa büyük yaşam alanlarında toplum ruh yapısını negatif yönde etkilemiştir. stres yaşam alanımızın neredeyse bütün alanında vardır.

böyle bir ortamda kişilerin ruh sağlıklarının iyi olması beklenemez. bilhassa büyük şehirlerde uyanınca başlayan stres yatana kadar devam eder.



soğuk bir havada ince bir atletle gezen kişinin hastalığa yakalanma ihtimali çok fazladır. hastalığa yakalanınca tedavi olunmazsa hastalık ilerler. tedavisi daha zor bir hal alır. günümüzün hayata şartları,artan teknoloji ve bunun doğurduğu neticeler,doğal beslenememe,hava kirliliği & hellip;. vs sinir sisteminin biyokimyasını değiştirir. sinir sisteminin işleyişi bozulur. bu durum hastanın kişiliğine bağlı olarak sinir,içe kapanma ,yaşamdan zevk almama, uykusuzluk

gibi semptomlar yapar. çoğumuz bu semptomları yaşayınca,bu durumu delirme kaba halk tabiri ile tımarhanelik olma gibi algılarız. hekime gitmeye çekiniriz.



hastalığı kendi kendimize yenmeye çalışırız. hasta şayet hekime gidip de ilaca başlanmışsa,çevredeki insanlar,hastayı ilaç almaması bu ilaçların sinir ilaçları olduğu ve alınmaması konusun da basınç kurar.



depresyon ,anksiyete gibi sinir sisteminin yıpranmasına bağlı rahatsızlıklarda kendiliğinden iyileşmez. kesinlikle hekim kontrolünde ilaç kullanmak gerekmektedir. bu rahatsızlıklar tedavisi olası olan rahatsızlıklardır. hastalığın tedavisi, kişinin sağlığını kazandırdığı gibi çevre ilişkilerinin de daha iyi olmasını temin eder ve yaşam kalitesini arttırır.

kaynak: nörolog doç. dr. serdar dağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder