Dış gebelik
Dış hamilelik, embryonun normalde yerleşmesi gereken anestezi altında yapılan bir işlemdir. sıklıkla hasta hastanede 1 gün kalıp taburcu edilebilir. laparoskopide sıklıkla konservatif girişim yapılmaktadır. karın içi kontrol edildikten sonra dış hamilelik bulunmakta olan tüp tespit edilir. tüpe çizgi biçiminde bir kesi yapılarak hamilelik ürünü boşaltılır ve kanama kontrolü sağlanır. tüp korunduğu için hastanın aynı tüpten tekrar hamile kalma şansı devam eder. bu işlemden sonra tekrar dış hamilelik olma şansı %10 kadardır. hastanın tekrar hamile kalma şansı, tüp çevresinde yapışıklık olup olmamasına, diğer tüpün haline da bağlıdır.
tüpü çok hasar gören ve dış gebeliğin tekrarlama olasılığının yüksek olduğu hastalarda tüpün çıkartılması tercih edilebilir. yukarıda bahsedilen işlemler açık ameliyatla, yani laparotomi ile de gerçekleştirilebilir.
tıbbi tedavi
son yıllarda dış hamilelik tedavisinde ilaçla tedavi de uygulanmaya başlanmış ve iyi neticeler alınmıştır. methotrexate bu hedefle kullanılan ilaçtır. beta hcg düzeyinin 10. 000 mıu/ml altında olduğu ve iç kanama olmamış hastalarda tatbik edilebilir. methotrexate tümör tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. hamilelik hücreleri normal hücrelerden daha hızlı çoğaldıkları için bu ilaca aynı tümör hücreleri gibi yanıt vermekte, dolayısı ile büyümeleri durmaktadır. bu tedavinin başarı şansı, ideal vakalarda %90' ın üzerindedir. tekrar dış hamilelik olma ihtimali da cerrahi tedavi sonrasındaki gibi % 10 civarındadır.
kaynak: prof. dr. h. faruk buyru
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder