Diş gıcırdatma
Stresle diş sağlığı arasındaki negatif ilişkinin özünde bruksizm yani yorgunluk ve yutkunma güçlüğüne bile sebep olabilir. bilhassa sakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması neticesi kas ağrıları ve baş agrısına sebep olabilir.
çene ekleminde ağrı duyan ve hatta bu ağrıyı kulağında hisseden bir çok kişi esasında gece diş gıcırdatma sorununun mağdurudur. dişleri sıkma surasında çene eklemindeki yastıkçıklar ezilerek zedelendiğinden ağri ve işlev bozuklukları ortaya çıkar. kişi bilhassa ısırarak bir şey yemeye çaıştığında daha fazla ağrı hisseder.
elbette bruksizmin tedavisinde neden olan stresin tedavisi son derece mühimdir. etken ortadan kaldırıldığında problem kendiliğinden çözümlenecektir. ancak vakit içinde dişlerde kalıcı problemlere yol açmamasi için uykuda kullanılacak silikondan yapılan gece plagı diş doktorları tarafından uygulanmaktadır. bu arada kas gevşetici ilaçlarin da tedavide önemli bir yeri vardır.
diş gıcırdatmanın sebep olduğu saglık problemleri genellikle bruksizmin erken evrelerinde değil, ilerleyen vakit içinde ortaya çıkmaktadır. bulguların ortaya çıkması hastalığın ilerlediğini ve kişinin uzun zamandır bu problemi yasadığını göstermektedir. diş hastalıklarının bütün vücut sağlığımızı etkilediğini göz önüne alarak yakınmalarımız kalici sorunlara dönüşmeden bir diş hekimine başvurmalıyız.
kaynak: op. dr. abdülkadir göksel
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder