Donmuş omuz
Kolunuzu baş üstüne kaldırma konusunda zorluğunuz varsa, diğer omuzunuza dokunamıyor veya kolunuzu arkaya götüremiyorsanız omuz hareketlerinde bir kısıtlanma var demektir. hareket kısıtlılığı " donmuş omuz" hastalığında ilk belirtilerdir.
kimler risk altında ?
kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür
genellikle 40-65 yaş arası sıktır
şeker hastalarının % 10 -20 inde görülür.
omuzun ralanma, sakatlanma veya anestezi altında manüplasyon; önceki yöntemlere cevap vermeyen bilhassa de III. aşamada hastalarda genel anestezi altında omuzun daralmış kapsülü zorlayarak yapışıklıkların yırtılması sağlanır. bu esnada boyun sinirleri üstüne kılcal bir boru yerleştirilerek bu borudan işlem sonrası ağrı kesici verilerek hemen harekete ve fizik tedaviye başlanır ve tekrardan yapışıklıklar oluşmasının önüne geçilir.
bu işlem çok dikkatli ve deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. aşırı zorlama omuzda kırığa sebep olabilir. nazik manevralarla omuz açılmıyorsa işlem bırakılmalı ve omuz artroskopisine geçilmelidir.
5- omuz artroskopisi; genel anestezi sırasında manüplasyonla yeterli gevşetme sağlanamadığında veya ileri derecede omuz hareket kısıtlılığı olan kişilerde tercih edilen bir yöntemdir.
genellikle dizde sık sık yapılan artroskopik ameliyatlar omuzda da çok az sayıda merkezde yapılabilmektedir. donmuş omuzda 2 adet 1 cm li kesiden eklem içerisine girilerek kalınlaşmış ve daralmış kapsül gevşetilmektedir. ağrısız bir işlemdir. fakat hemen hareket ve fizik tedaviye itibaren tekrardan yapışıklıkların önüne geçmek için bu esnada boyun sinirleri üstüne kılcal bir boru yerleştirilerek bu borudan işlem sonrası ağrı kesici verilir.
kaynak: istanbul ortopedi grubu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder