Embriyo kalitesi
Embriyoların kalitesi döllenme sonrası bazı şekilsel (morfolojik) parametrelere göre değerlendirilir. diğer bazı etkenler yanı sıra, transfer edilen embriyo kalitesi, hamile kalma şansını önemli ölçüde belirlemektedir. bayan yaşı ve diğer bazı faktörlerin de embriyo kalitesi kadar hamilelik için önemli olduğunu unutmamak gerekmektedir. her bir embriyo mikroskop altında değerlendirilerek embriyo kalitesi belirlenir. her bir embriyo üç parametreye göre değerlendirilir:
1) hücre sayısı;
2) hücrelerin eşit büyüklükte olup olmaması;
3) " fragmantasyon" varlığı ve bunun embriyo hacmine göre oransal yüzdesi.
her bir embriyoda olabilecek hücre sayısı 1-12 arasıdır. embriyoda hücre sayısı arttıkça, embriyonun o nisbette hızlı bölündüğü, bu nedenle hamilelik şansının en yüksek olduğu düşünülür. yumurta toplama sonrası 3. günde, 6 veya daha fazla hücre sayısı varlığı iyi kaliteli embriyoyu gösterir. 4 veya daha az sayıda hücreli embryo transferi ile de, daha düşük şanslı da olsa, hamilelik elde edilebilir.
mükemmel kaliteli embriyoda hücrelerin büyüklükleri benzerdir ve fragmantasyon yoktur. " fragmantasyon", canlı olmayan hücre artıklarıdır. fragmantasyon arttıkça, embriyo kalitesi (grade) düşer ve hamilelik şansı azalır.
embriyo kalitesinin hamilelik başarısı için çok kaba bir gösterge olduğunu unutmamak gerekmektedir. iyi kaliteli embriyo, her zaman için sağlıklı bir bebek için uygun genetik ve biokimyasal içeriği göstermeyebilir. embriyo kalitesinin saatler içerisinde değişiklik gösterebileceğini de unutmamak gerekmektedir. dolayısıyla hastalarımızın embriyo kalitesi üstünde, gereğinden fazla durmamalarını (niçin grade 1 değil ama 2; niçin 8 hücre değil de 6 hücre gibi) öneriyoruz. unutulmaması gereken konu, embriyo kalitesinin en önemli göstergesi olan sağlıklı bir çocuk elde edilmesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder