Erişkinlerde ortodontik tedavi
Ortodontik tedaviler, yani dis dizilimlerindeki ya da alt ve üst çene iliskilerindeki bozukluklarin tellerle düzeltilmesi, büyüme ve gelisme çagini tamamlamis eriskin hastalara da uygulanabilmektedir.
ancak yasin ilerlemesiyle kemik yapisindaki degisikliklere bagli olarak, dislerin hareket ettirilecekleri uzaklıklar kisalmakta, elde edilen düzeltmelerin ise korunma süreleri uzamaktadir. arzulanan dis hareketleri ancak dis ve dis etlerinin sagliki oldugu durumlarda söz konusu olabilir. bu sebeple eriskinlerdeki negatif beslenme, bakim aliskanlilari, sistemik hastaliklar, ilaç, alkol, sigara, kullanimi gibi etkenler ortodontik tedavilerin basarisini hatta uygulanmasini engelleyebilmektedir. bunun disinda, bilhassa son zamanlarda çikan yeni ortodontik malzemelerle, eriskin ortodontisinde olabildiğince yüz güldürücü neticeler elde edilebilmektedir. dislerin üstüne yapistirilan ve tellerin kuvvetlerini dislere ileten "braket"ler artik hem çok minik üretilebildiklerinden, hem de dis renginde materyallerden yapilabildiklerinden tedavi boyunca hastalarin dis görünümlerinde dikkati çeken bir konu olmamaktadirlar. kaldi ki bilhassa bazi hanim hastalar telleri braketlere tutturan lastikleri bilhassa göz alici renklerden seçmeye itina göstermektediler.
eriskinlerde ortodontik tedavilerde yavas gidilmelidir. disler, yeni konumlarina yolculuga çiktiklarinda, arkalarinda biraktiklari bosluga yeni kemik depolanabilecegi, önlerinde asmalari gereken kemik daglarini eritebilecekleri yeterince zamana sahip olabilmelidirler. tedavi basinda ve tedavi sirasinda kemigin durumu görüntülenmelidir. ortodontide tedavilerde "elde etmek" kadar önemli bir konu da "elde edileni koruyabilmek"tir. bu sebeple bilhassa eriskin hastalarda elde edilen hoşluk kemik yapisi pekisinceye kadar korunmalidir. bunun için de son zamanlarda çikan incecik seffaf disaridan fark edilmeyen plaklar tercih edilmekte ya da dislerin iç taraflarina koruyucu pasif teller yapistirilmaktadir.
ileri yaslarda, dislere yapistirilan minicik braketlerle büyük kemiksel - yani ortopedik degisiklikler beklenmemelidir. örnegin alt çenenin kafa kaidesine göre çok ileride yer aldigi durumlar daha çok ortodontik cerrahiyi ilgilendirmektedir. en iyi protez insanin kendi dokusu, kendi disidir. bu sebeple dislerin kesilip küçültülecegi, üstüne porselen kaplamalarin yapilacagi pek çok taktirde ortodontik tedavi saglikli bir estetigin imdadina yetismekte, kisiye hayatinin geri kalan kisminda "kendi disleri" ile hoş bir gülümseme, daha saglikli bir çigneme armagan edebilmektedir.
sosyal olarak ise toplumlarin bilgi düzeyi, sahislarin özgüvenleri arttigindan ortodontik tedaviler gittikçe artan bir popülarite ile eriskinlerde yaygin uygulama sahasi bulmaktadir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder