Genç-aile iletişimi
Onları gözlemleyin
ilk gençlik döneminde ortaya çıkan problemler fark edilmezse, ileride çeşitli menenjit, vb. bedensel hastalıklar, başlangıçta bir tetikleyici olarak işlev görürler ancak, uzun dönemde çeşitli davranış bozuklukları ve psikiyatrik hastalıklar için zemin oluşturabilir.
konuşma bozukluğu gibi durumlarda görülen kendisine güven azlığı, içe dönüklük, vb. durumlar, onarımı güç uyum bozuklukları seklinde karşımıza çıkabilir.
pekçok psikiyatrik hastalık; vakit içerisinde okul başarısızlığı neticesi yıl kayıpları, suç işleme eğilimi, çocuğun çevrenin şiddeti ile karşılaşması, okul ve iş çevresi ile uyumsuzluk gibi yerine konulamayacak kayıplara sebep olur.
birtakım korkular, ilişki zorlukları, dürtü kontrol problemleri, vs. daha ileride yoğunlaşabilecek bir klinik hastalığın öncül haberleri olabilir ve şayet vaktinde fark edilmezlerse, bu durumun önüne geçme fırsatı kaçırılmış olur.
görev, anne-babaların
depresyona yakalanan çocuğunuzu tehlikeden uzak tutmak elinizde. onun çevresiyle ve ailesiyle ilişkilerini düzenleyebilirsiniz
çocukluktan kurtulup genç olan birey, yaşadığı şaşkınlık yüzünden depresyona girince bunu etrafına pek anlatamıyor. memory center uzmanlarından psk. orhan gümüşel, depresyon belirtileri gördüğümüz çocuklarımızı kurtarmanın yollarını belirtiyor. gümüşel, anne ve babalara altın değerinde öğütlerde bulunuyor:
nasıl korunulur ?
hobiler bu anlamda büyük önem taşır. bilhassa içe dönük yapıda olan gençler hayvan bakma, model yapımı, fotoğrafçılık, gönüllü kuruluşlarda çalışma gibi pekçok alanda uğraş verip, stresin yıkıcı etkilerinden bir anlamda kendilerini koruyabilirler.
özellikle dışa dönük, rekabetçi kişilik özellikleri taşıyan gençler için ise spor yapmak korunmada olabildiğince iyi bir yoldur. tertipli sporla birlikte; hem fiziksel gelişim hem de sosyal ilişkilenme ve paylaşımcılık gibi yönlerde pozitif etki görülecektir.
hedeflerde tutarlılık ve uygunluk, kişiye organize olma ve iç disiplin kazandıracağı ve planlı yaşamayı, sosyal süreçleri tahmin gücünü geliştireceği için depresyondan korunmada önemli bir adımdır. bu hedeflerin oluşturulmasında, aile ve
okula hatta gerekirse profesyonel bir yardımın rehberliğine gereksinim vardır.
iyi planlanmış vakit ve görev yönetimi
öğrenmeye ve değişmeye açık olma
" dur-düşün. yap... dur-düşün. konuş... " ilkesine uyma.
çözüm yolları
değer verildiği ve sevildiği mesajını tutarlı ve devamlı bir biçimde abartmadan vermek. sevgiyi saklamamak
kıyaslamalardan kaçınmak...
netice endeksli değil, süreç odaklı ve yapıcı eleştiri sistemi geliştirmek. eleştiride kişiliği zedeleyici öğeleri bulundurmamak...
anne-baba tutumlarında ve kuralların uygulanmasında eşgüdüm
özerkliğine müdahale etmeden, özel yaşamını rahatça paylaşabileceği şartları sağlamak...
aile hakkında karar alma ve uygulama mekanizmasına katılımını sağlamak
kontrolcü, baskıcı ya da aşırı özgürlükçü tutumlardan uzak durmak...
devamlı doğruyu göstermeye çalışan ve bu yönde müdahale eden ebeveyn olmak yerine, rehber ve model olan ebeveyn olmayı seçmek. kusur yapmasına şans tanımak. hatalarının sonucunda bedel ödemesine de imkan bırakmak...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder