Genç gelişimi
Gençlik dönemi çocukluktan erişkinliği dek uzanan dönemdir. başlangıç ve bitiş sınırları kesin olmamakla birlikte 10-20 yaşları arasını kapsar. bu dönemde erkek ve kızlarda bedensel, ruhsal, cinsel, bilişsel yapıda farklılıklar olur.
gençlik belirtilerinin görülmesinde kişiler arasında farklar vardır. ortaokul lise yıllarına denk gelen ergenlik dönemi sırasında, organizmada gerçekleşen fizyolojik ve biyolojik farklılıklar, bu çağa çocuk olarak giren bireyi dönemin sonunda genç bir yetişkine dönüştürür.
kızlar ergenlik dönemine erkeklerden yaklaşık iki yıl önce girerler. kız ve erkeklerde boy uzaması görülür. kızlarda boy uzar, kilo çoğalır, koltuk altı, genital bölgelerde kıllanma olur. yağ dokusu gelişir. dolayısıyla kızlar kilo aldıklarında sıkça yakınırlar. ancak bu normal bir gelişmedir. deride yağlanma olabilir. bunun sonucunda penis sertleşmesi başlar. bu dönemde cinsel gelişmenin hızlanması nedeniyle kız ve erkek ergenlerin bilgilendirilmeleri son derece mühimdir. kendindeki değişimlerin farkında olan genç bu değişimi daha iyi anlayabilmek için bilgi edinmek isteyecektir. bu bilginin çevreden öğrenilen eksik, yanlış bilgiler yerine ailede verilmesi daha ergenin gelişimini pozitif etkileyecektir.
gençlik döneminde önemli bir gelişmede düşünsel alandadır. somut düşünme meziyeti, soyut düşünebilmeye varmıştır. bu da ergenin dış dünyayı algılamasında değişikliğe yol açar. olayları daha çok sorgulamaya ve değişik açılardan olaylara bakabilmeye başlar. yeni toplumsal çatışma ve isteklerde ergenin kafasını karıştırır, onu huzursuz eder. bu gelişmeyle duygular, arkadaş ilişkileri, aile ile kurulan iletişim ergenin kendini tanımlarken dikkat ettiği özellikler olur. gençlik döneminin başında ergen sorununu çözmek için lazım ilişkileri görebilir, ancak çözüm için lazım olan planlamayı yapmakta zorlanır. gelişimin sonraki evrelerinde (16-18 yaş) düşünülen ve planlanan seçenek sayısı çoğalır. bu gelişmenin doğal neticesi olarak elindekiyle mutlu olamam durumu ortaya çıkar. "benim cep telefonum neden yok" gibi istekler bazen aileyi zor duruma sokar. gençle ailenin şartları hakkında bilginin verilmesi, onun düşüncelerinin dinlenip anlaşılması, sorumluluk duygusunun kazandırılması ile iletişim daha sağlıklı olacaktır.
gençlik döneminde duygularda farklılaşma, iniş çıkışlar görülür. genç bir gün çok mutluyken, ertesi gün çok üzgün olabilir. genç bazen duygularını ve heyecanlarını denetleyemez. öfkesini, sevincini kontrol etmekte problem yaşayabilir.
gençler, anne-baba-kardeşleriyle de sorunlar yaşarlar. genç ailesiyle çatışabilir. çatışma nedenleri genellikle arkadaşlık ilişkileri, akademik başarı, bağımsızlık istekleridir. ailelerinin yaptıkları yönlendirmelere, uyarılara karşılık olarak tepkisel davranışlar gösterebilirler. bu dönemde ergenler bağımsız olmak arzu ederler. anne babalarıyla ilişkilerinde bağımlılık giderek azalır. ancak tümüyle bağımsız olmaya da hazır değillerdir.
gencin arkadaşları ile ilişkileri hayatında çok önemli bir yer tutar. gençliğin ilk yıllarında kızlar kızlarla, erkeler erkeklerle iletişim kurarlar. kızlar genellikle aynı ortak zevkleri olduğu kız arkadaşları ile uzun uzun sohbetler yaparlar. gençlik döneminde kızlar erkekler, erkekler de kızlar için merak konusudur. ancak karşı cins ile iyi arkadaşlıkların gelişmesi bir miktar daha ileri yaşlarda gözlenir. bu yaşlarda kızlarla erkeklerin arkadaşlıkları, kendilerini ve karşı cinsi tanımaları, olayları değerlendirirken değişik bakış açılarına sahip olmaları bakımından mühimdir.
gençlik döneminde yaşanan bu hızlı değişimler ergeni erişkinliğe hazırlayan gelişmelerdir. problemler yaşanması doğaldır. problemleri, sabır, anlayış ve yapıcı tartışmalarla çözmeye çalışmak faydalı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder