?

Gidalardaki dogal salisilatlar

Gıdalardaki doğal salisilatlar

Salisilat yapısındaki maddelere (başlıca asetil astım atağı gibi şikayetlere neden olmaktadır.

salisilatların en önemli kaynağı kuşkusuz ilaçlardır: acetyl-salicylic acid (aspirin), methyl salicylate, sodium salicylate, benzyl salicylate, choline salicylate, disalcid ethyl salicylate, isoamyl salicylate, magnesium salicylate, octylsalicylate, phenylethyl salicylate, salicylate, salicylic acid, salicylaldehyde, salicylamide, salsalate.

diğer bir önemli kaynak hazır gıdalardır. salisilatlar, gıda endüstrisinde çeşitli amaçlarla kullanılan önemli bir katkı maddesidir.

başka bir kaynak ise doğal gıdalardır.

salisilatlar pekçok bitki tarafından yapılan doğal kimyasal bir maddedir. bitkilerin salisilatları kendilerini zararlı böceklerden korumak için ürettikleri düşünülmektedir. genellikle bitkilerin köklerinde (patates, turp), kabuklarında (patlıcan) ya da yapraklarında bulunmaktadır.

doğal salisilatlar ve aspirinin hassas kişilerdeki tesirleri aynı mıdır ? bu husus tartışmalıdır. ancak kronik ürtiker veya aspirine bağlı astım şikayetleri olan hastalarda, doğal salisilatlardan sakınmak faydalı olmaktadır. çünkü salisilat duyarlılığı yüksek olan kişilerde çok ufak dozlar bile zaman zaman problem oluşturabilmektedir.

peki gıdalar ne miktarda doğal salisilat içermektedir ? aşağıdaki tabloda gıdalardaki doğal salisilat oranları miligram olarak verilmiştir.

önemli bir ayrıntı:

verilen değerler gıdaların " taze" biçimleri içindir. pişirme işlemi ile doğal salisilat miktarı düşmektedir.

kaynak: alerji ve iç hastalıkları uzmanı doçent dr. a. zafer çalışkaner

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder