Kadın erkek ve çocukta sağlıklı beslenme
Her husus hepimizi ilgilendirmez ama yemek mutlaka herkesi ilgilendiren bir konudur. hayatın başlıca zevklerinden biridir ve aynı zamanda hayat veren bir temeldir. vücudumuzdaki gıdalar devamlı yenilenmese, ölürdük. yiyecek o kadar mühimdir ki, çok eski zamanlardan beri her toplumda ritüellerin temelini oluşturmuştur.
birbirimizi değerlendirdiğimiz temellerin çoğu görünüşümüze dayanır ve bu dolaylı da olsa yiyecekle bağlantılıdır. bir toplumun başarısı geleneksel olarak yiyeceklerinin bolluğu ve kalitesiyle -ya da kalite eksikliğiyle- ölçülmüştür.
amerikan toplumu geliştikçe, zengin ve çeşitli yiyeceklere sahip olmak gibi ulusal bir amaç edindi. dünyadaki herkesi besleyebilmeyi ulusal bir gurur durumuna getirdi.
daha 50 yıl önce, beslenme araştırmasının odak noktası, esas gıdaların eksikliğinden kaynaklanan kötü beslenme ve hastalıklarla mücadele etmekti. bugün, herşey tersine döndü ve aşırı tüketim amerika" nın esas beslenme problemi olarak gıda eksikliğinin yerini aldı.
buna yanıt olarak, başkan ronald reagan döneminde genel sağlık servisi başhekimi dr. c. everett koop, ülke sağlığı üstüne bir rapor hazırladı. rapor, aids" in yayılmasını sınırlama ve sigarayı bertaraf etmekle birlikte, amerikalı" lann sağlık gündeminde beslenmeyi üst sıralara yerleştirmektedir. rapor yıllarca süren araştırmalara dayanan sağlam kanıtlar sunmaktadır. aşırı bir biçimde sigara ya da içki içmeyen üç kişiden ikisi için, uzun dönemli sağlık durumumuzu en çok etkileyen seçimlerin diyetle ilgili olduğu ileri sürülmektedir. rapor, amerikalıların daha iyi bir sağlık için rejimlerini nasıl değiştirmeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunmaktadır.
bu öneriler, vücudumuzun gıdaları nasıl kullandığına ait esas bilgilerle birlikte bu bölümde ele alınmaktadır, izleyen sayfalarda aynca ağırlık kontrolü ve hastalık halinde nasıl yemek gerektiği tartışması da yer almaktadır.
bu sayfalarda ele alınanların dışında, bir beslenme sorunuyla ilişkili özel tavsiyelere ihtiyacınız varsa, bir beslenme uzmanıyla görüşün. bu unvanı almak için, kişinin güvenilir bir yüksek okul ya da üniversitedeki 4 yıllık bir gıda bilimi ve beslenme programından lisans diploması alması gerekmektedir. beslenme durumunuzu incelemek ya da düzeltmek için başka insanlar da yardımcı olabilir. bazı hekimler beslenmeye özel bir önem vermektedirler. ev ekonomicileri genellikle yemek planlaması, gıda koruma ve yemek hazırlama konusunda iyi bir bilgi kaynağı oluştururlar, afina belirli bir kişinin beslenme gereksinimleri konuşunda öneride bulunma açısından bir diyetisyenden daha az ehliyetlidirler.
beslenme uzmanı terimi özel olarak tanımlanmamıştır ve ne yazık ki zaman zaman gerçek bir beslenme eğitimi olmayan ve rejim ekleri ya da zayıflama programlan satmaya çalışan insanlar tarafından kullanılıyor. bazıları pek az anlam ifade eden bir diploma ya da sertifika bile gösterebilmektedir.
zayıflık (yetersiz kilo problemi)
öncelikle kilo durumunuzu doğru bir biçimde saptamanız gerekmektedir, bunun için pekçok web sayfasındaki hesaplama araçlarından faydalanabilirsiniz. bu hesaba göre zayıf olduğunuz saptandı ise ve doktor tarafından başka bir rahatsızlığınız olmadığı size söylendi ise burada yazılanlar sizin içindir. zayıflık sorunu konusunda yeterli çaba harcanmamaktadır. bununla birlikte zayıf insanların sağlıklı bir biçimde kilo almaları sanıldığı kadar kolay bir olay da değildir.
bol oranda kızartma, hamurişi, tatlı gibi bol kalorili şeyleri günboyu yiyerek sağlıklı bir biçimde kilo alamazsınız, bütün esas besin maddelerinden yeterli ve dengeli kademede almanız gerekmektedir.
sebze ve meyvelerden her gün 5 porsiyon yememiz gerekmektedir. bunlar doğal olmalıdır, yani dondurulmuş veya konserve olmamalıdır. sebze ve meyvelerde bulunmakta olan antioksidanlar sizi hayat boyu bir çok rahatsızlıktan ve kanserden koruyacaktır.
süt ve süt ürünleri, bilhassa kalsiyum, protein ve vitamin açısından son derece zengin besinlerdir; bunun yanı sıra süt içerek aldığınız kalori miktarını en kolay biçimde arttırabilirsiniz. şayet sütü sevmiyorum diyorsanız içine bir kaşık meyve püresi, meyveli yoğurt gibi şeyler katın. şayet bol oranda süt içmeye karar verdi iseniz, az yağlı sütü tercih edin aksi durumda vücuttaki yağ dengeniz bozulabilir. süt ürünlerinde de bilhassa az yağlı peyniri bol oranda tüketebilirsiniz.
kanınızla ilgili her hangi bir sorun yaşamamak için her gün iki porsiyon et (kırmızı, balık, tavuk) tüketin. et demir içeriği açısından en zengin besindir. ancak iki porsiyondan daha fazla et tüketmeyin. et yerine yumurta, kuru baklagiller yiyebilirsiniz. ancak salam, sosis, sucuk, hamburger gibi yağlı ve bol kalorili yiyecekleri en az kademede tüketin.
ara öğünleriniz olsun, bu kilo almanıza yardımcı olur. ancak yine bu öğünlerde bol kalorili, yağlı ve şekerli yiyecekleri az yüketin. belki de en önemlileri; öğün atlamayın, iştahlı ve göz zevkinize hitap edecek biçimde yiyeceklerinizi hazırlayın, yerken zevk almaya çalışın ve tertipli olarak spor yapın.
ara öğünleriniz olsun, bu kilo almanıza yardımcı olur. ancak yine bu öğünlerde bol kalorili, yağlı ve şekerli yiyecekleri az yüketin. belki de en önemlileri; öğün atlamayın, iştahlı ve göz zevkinize hitap edecek biçimde yiyeceklerinizi hazırlayın, yerken zevk almaya çalışın ve tertipli olarak spor yapın.
temel hususlara değindikten sonra kilo almanıza yardımcı olacak ipuçları
1. yiyeceklerinizi seçerken bol kalorili olmalarına dikkat edin.
2. günde 4-6 öğün yemek yiyin (hepsi de bol kalorili)
3. bol karbonhidrat ve protein alın. ancak unutmayın kalorinizin çoğunluğunu daima karbonhidratlar oluşturmalıdır, proteinler değil.
4. su için. şişmanlara problem, su içsek yarıyor diyeceklerdir, gerçekten de su esinlerin kullanılabilmesi için teml bir besin maddesidir ve kilo kazanmak istiyorsanız bol oranda içmelisiniz.
5. geceleri yatmadan 2-3 saat önce yemek yiyin. böylece kaloriniz az harcanacaktır.
6. yo-yo rejimi uygulayın. bu en iyi kilo alma yöntemlerinden birisidir. 4 gün boyunca yüksek kalorili bir rejim yapın, sonra 3 gün süresince daha çok kalori içeren yiyecekler yiyin. bu durum zayıflamak isteyen şişmanların başına sıkça gelen bir durumdur. zayıflamak için rejim uygularlarken, birden kendilerini kaybedip daha çok yemeye başlarlar, ancak siz bunu bilinçli yapacaksınız.
7. bir miktar daha fazla sodyum alın. bu vücudunuzun suyu tutmasını sağlayacaktır. bu durum da zaman geçtikçe kas mikarınızın artmasına neden olacaktır.
8. kırmızı et diğer etlere göre daha fazla kilo almanıza sebep olur. ancak bunu devamlı olarak tüketmeyin, arada başka protein kaynakları da tüketin.
9. protein ve aminoasit içeren içecekler için, bunlar eczanelerden bulunulabilir. bundan başka bu hedefle sütün içine blendırda parçalnmış hurma koyarak iebilirsiniz.
10. yiyin ve istirahat edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder