?

Kondom (prezervatif) kullaniminin ince noktalari ve kondom kazalari

Kondom (prezervatif) kullanımının ince noktaları ve kondom kazaları

Kondom (prezervatif, kaput) gebelikten korunmada yüzyıllardan beri kullanılan bir yöntemdir. tarihte bilinen ilk kondom, yılan derisinden üretilmiştir. daha sonraları keten, koyun derisi, hayvan barsağı gibi maddelerden üretilmiş olan kondomlar günümüzde lateks adı verilen maddelerden üretilmekte ve bilhassa nonoksinol-9 adı verilen spermisit maddenin eklenmesiyle, usulüne ideal kullanmak şartıyla, güvenilirliği kabul edilebilir sınırlara gelmektedir.

kondom, ejakülasyon (boşalma) anında spermi içerisinde hapseder ve sperm hücrelerinin kadın genital sistemine ulaşmasını önler.



kondomun koruyuculuk oranı ön planda uygulama biçimine, ikinci planda kondomun kalitesine bağlıdır. dolayısıyla kondom kullanımı her ne kadar basit gibi görünse de her çift aşağıdaki noktaları kesinlikle dikkate almalıdır:

her ilişki anında yeni bir kondom kullanılmalı ve orgazm sonrası çıkarıldıktan sonra hepatit b ve c virüsü ve hpv (genital siğil) dahil bütün mikrobiyolojik faktörlerin cinsel ilişkide çiftin birinden diğerine bulaşmasını önler. bu özellik diğer korunma yöntemlerinin hiç birinde bulunmayan bir özelliktir. ancak yukarıda sayılan enfeksiyon hastalıkların yanlızca genital temasla bulaşmadığı unutulmamalıdır (hepatit b'nin öpüşmeyle bulaşması, hpv'nin prezervatifin kapamadığı bölgenin enfekte bölgeye temasla bulaşması gibi).

kondom, kadında antisperm (sperme karşı) antikorlarının oluşmasını önleyebilir. bu özellik kadında eşinin spermlerine karşı antikor oluşumuna bağlı infertilite tedavisinde yararlı olabilir.

kondom kullanımının riskleri varmıdır ?

uzun süreli kondom kullanımının çiftlerde psikolojik kökenli cinsel işlev bozuklukları yaratabileceği söylenmesine rağmen bu duruma ender rastlanır.

ender görülmesine rağmen lateks alerjisi ciddi bölgesel belirtilere neden olabilmektedir.





" kondom kazaları... "



kondomun yırtılması:

uygun kullanımda çok ender görülür. kondom yırtıldığında, bilhassa nonoksinol-9 içermeyen kondom kullanımında hamilelik riski ve cinsel yolla bulaşan hastalık etkenlerine maruz kalma riski kondom kullanmamış olanlardaki kadar yüksektir. acil kontrasepsiyon uygulanması ve gerekirse enfeksiyondan korunmak için tedavi görülmesi amacıyla hekime başvurulması tavsiye edilir.

kondomun çıkartırken vajinada kalması:

bu taktirde kadın ya da erkek dikkatli bir biçimde işaret ve orta parmaklarını vajinaya yavaşça sokup kondomu bulunduğu yerden çıkarmalıdır. kondomun yırtılması anında ortaya çıkan riskler burada da geçerlidir.

gebelik oluşumu:

kondomun gebelikten korumada çok etkili bir yöntem olduğu söylenemez. dolayısıyla kondom kullanımıyla korunan çift, bir haftalık bir adet gecikmesinden başlayarak ve/veya gebeliğe bağlı belirtiler oluştuğunda tanı amacıyla kesinlikle en kısa zamanda hamilelik testi yaptırmalı, ya da en ideali doktoruna başvurmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder