?

Kotu bir burun ameliyati nasil belli olur ?

Kötü bir burun ameliyatı nasıl belli olur ?

Estetik ameliyatların doğal netice vermesi son yıllarda en önem verilen ölçüt durumuna geldi.



10 sene kadar önce talepler de daha çok kalkık ufak burunlar üzerindeyken artık hiç kimse böyle yapma burunlar istemiyor. bu eski yaklaşımlar ile yapılan ve ameliyat olduğu belli olan burunların bazı ortak özellikleri var. ama sakın unutmayın ki iyi bir burun ameliyatını bir plastik cerrah bile muayene etmeden anlayamayabilir. yalnızca kötü burun ameliyatları belli olur. size bir kaç ipucu vermeye çalışacağım.



gazete ve dergilerin magazin sayfalarında flaş ile çekilmiş paparazzi fotoğraflarını inceleyin. ansızın flaşlı çekilen bu fotoğraflarda sizde pekçok ipucu bulabilirsiniz. ben zaman zaman ameliyatın nasıl yapıldığı ile ilgili bir rapor yazabilecek kadar çok şeyi görebiliyorum.



en esas olanlar şunlar:



1. ilk olarak kötü ameliyatlı bir burunda uç kısmı üst kısımdan ayrı ve bağımsız bir yapı gibi durur. bu o kadar doğallık dışıdır ki en ciddi kazalardan sonra bile bu gerçekleşemez, ancak belli bir plan ile ameliyatta yaratılabilir. dikkatle bakarsanız üstte burun kemikleri başka bir yöne bakarken altta burun ucunun değişik bir açıyla ters tarafa yatık olduğunu görebilirsiniz. sanki bu burunun üstü ve altı ayrı insanlara ilişkin gibi durur.



2. burun ucunun çok tipik bir görüntüsü vardır. sanki bu burun hamurdanmış ta birisi bu hamuru iki parmağı ile sıkarak inceltmiş gibi "sıkılmış" durur.



burun kanatları da yukarı doğru çekilir ve burun delikleri içerde burun tüylerini gösterecek kadar açılır. bu burun ucu kıkırdaklarının aşırı küçültülmesinden kaynaklanır. buna "sıkılmış burun ucu deformitesi" diyoruz.



3. burunun ortasında / biçiminde bir gölge gözükür. buna ters v deformitesi diyoruz. bu tam burun ucunun yukarıdan ayrıldığı hattır. burun orta kısmının bozulmasından ve desteğini kaybederek çökmesinden kaynaklanır. arkada duran kemiklerin limiti bu gölge ile ortaya çıkar. örnekler: etrafınızda, gazetelerde hatta pekçok tanınmış aktörde bu tür ameliyatlı burun deformiteleri görebilirsiniz (aklıma örnek olarak "matrix" filminin "triniti"si geliyor, filmin afişindeki resmi kitaplara girecek kadar belirgin özelliklere sahip). esasında pekçok türk ünlünün de burnunda benzer deformiteler bariz belli oluyor.

isimlerini burada saymam olası değil ama bazı isimler varki hastalarım aman onunki gibi olmasın diye bana örnek gösteriyor. sizin de aklınıza eminim aynı isimler geliyordur, kimseyi kırmamak için yazamıyorum. ne yapılabilir ? böyle bir buruna sahipseniz ve bu sizi rahatsız ediyorsa muhtemelen tekrardan ameliyat olmanız gerekecek. ikinci ameliyatlar ilk ameliyatlara göre daha zor olur. daha önce yapılan kesilere bağlı olarak dokularda nedbe (iyileşme) dokuları birikecektir. anatomisi de değişmiş olan bu tür burunlarda amaç hem biçimi düzeltmek hem de aşırı çıkarılmış dokuları tekrardan yerine koymaktır. burada anlaşılması gereken en önemli şey esas problemin kıkırdakların ve kemiklerin aşırı derecede küçültülmesi olduğudur. insanlar genellikle bu problemleri yanlış olarak bir biçim bozukluğu olarak görüyorlar ve bu yalnızca aşırı küçültmenin bir neticesi.

burun destek dokuları ortadan kalkınca kıkırdaklar ne kendilerini ne de üstlerindeki deriyi taşıyamaz hale gelerek adeta çökerler. örneğin yukarıda bahsettiğim ters v deformitesi bariz bir çökmedir ve dolaylı olarak nefes almayı da önler.

bu tür problemleri çözmek elbette olası. ama çok değişik bir yaklaşım gerekeceği dekesin. yani "bu olmadı bir miktar daha doku alalım" denirse problemler daha da büyür. yapılması gereken tam tersi eksikleri yerlerine koyabilmek. bu sebeple plastik cerrahinin zaten en zor sayılan ameliyatının da en zor durumudur desem yanlış olmaz.



ancak umudunuzu kaybetmeyin, iyi ellerde bu ameliyatlar çok iyi netice verebilir ve genellikle yukarıda en sık görülen üç ipucu olarak saydığım deformiteler tama yakın düzeltilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder