?

Kulak akintisi ve orta kulak iltahabi

Kulak akıntısı ve orta kulak iltahabı

Otitis media nedir ?

kelimelerin anlamına bakmak otitis mediayı tanımlar. ot=kulak, itis=iltihap ve media ise orta ya da daha doğru söylemle orta kulak anlamındadır. böylece otitis media orta kulak iltihabı olarak söylenebilir. bir veya iki kulakta meydana gelebilir. otitis media daha çok ufak çocuklarda görülmesine karşın erişkin insanları da etkileyebilir. en sık kış aylarında ve ilkbaharda görülür.

önemli midir ?

evet mühimdir. işitme kaybına yol açtığı için çocuğun öğrenme kapasitesini bozabilir. konuşma gelişimini tesirler. bundan başka ciddi kulak ağrısına ve kulağa komşu yapılara iltihap geçmesine sebep olabilir.

acilen ve etkili biçimde tedavi edilirse problem büyümeden düzelir, işitme derhal normale döner. dolayısıyla otitis media belirtilerini tanımak ve başlangıçta tıbbi girişimde bulunmak çok mühimdir.

orta kulak nasıl görev yapar ?

orta kulak bir bezelye büyüklüğünde havayla dolu boşluktur. dış kulak yolu ile kağıt kalınlığında olan kulak zarı ile ayrılmıştır. kulak zarına üç adet ufak kulak kemikçiği tutunmuştur. ses dalgaları kulak zarına çarptığı vakit titreşir ve kemikçikleri harekete geçirir. kemikçiklerin hareketi iç kulağa iletilir, bu hareketle oluşturulan sinir uyarıları beyine gönderilir. sağlıklı bir orta kulak, kulağın dışındaki hava ile aynı basınçta olmalıdır. ancak bu taktirde serbestçe titreşim oluşabilir. hava orta kulağa östaki borusu denilen dar bir tüp yoluyla girer. cerrahi olarak oluşturulan açıklık, iltihabi olay tam iyileşmeden kapanabilir. seröz otit denilen kulakta su birikiminde bu problemle baş etmek için kulak zarına içi boş bir tüp yerleştirilebilir. buna havalandırma tüpü denilir. orta kulakta hava basıncının atmosfer baskısı ile eşitlenmesini temin eder. orta kulakta sıvı birikimini engeller. çocuğun işitmesini düzeltir.

tüp orta kulak iltihabının tamamen düzelip östaki borusunun normal çalışmaya başladığı zamana kadar yerinde bırakılır. bu müddet bir kaç haftadan bir kaç aya kadar değişebilir. bu müddet içerisinde çocuğun kulağına su kaçmaması temin edilmelidir. aksi taktirde iltihabi olay tekrardan tekrarlar. bu tedbir dışında tüp bir problem yaratmaz. tüp takıldıktan sonra çocuğun işitmesinde belirgin bir düzelme olduğunu ve kulak enfeksiyonlarının sıklığındaki azalmayı fark edeceksiniz. orta kulak iltihabı kronik olarak iltihaplanmış geniz eti ve bademcikler sebebi ile bazen tekrarlayabilir. şayet böyle bir sorun varsa geniz eti ve bademciklerin alınması gerekebilir ve aynı anda kulağa tüp takılabilir. alerjiler de kontrol altına alınmalıdır.

hatırlayınız

orta kulak iltihabı vakit geçirilmeden ve ideal biçimde tedavi edilirse ciddi problem değildir. doktorunuzun yardımıyla çocuğunuzun daha iyi hissetmesini ve daha iyi duymasını sağlaya-bilirsiniz. tedavi planına uymaya dikkat ediniz. hastalığın tam olarak düzeldiğini söyleyinceye kadar kontrollerinizi yaptırınız.

kaynak: op. dr. abdülkadir göksel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder