?

Levotiroksin tedavisi

Levotiroksin tedavisi

Levotiroksin (tefor, levotiron, euthyrox,, l-thyroxine) tedavisi nedir ? hangi durumlarda uygulanır ?

levotiroksin, t4''''ün (tiroksin) kimyasal adıdır. iki biçimde elde edilir. sentetik ve biyolojik. memleketimizde sentetik preaparatları mevcuttur, biyolojik preparatları yoktur. sentetik preparatları: tefor, levotiron ve euthyrox. levotiron ve tefor''''un yalnızca 100ugm''''lık tabletleri olmasına karşın son zamanlarda üretilen euthyrox''''un 25, 50,150 ve 200ugm''''lık tabletleri mevcuttur. euthyrox''''un farklı orandaki dozları kutu üstünde farklı renklerle ifade edilmektedir. memleketimizde aynı zamnda almanya'dan ithal edilen l-thyroxine preparatları vardır. her 4 hormon preparatı emilim ve kompozisyonları açısından bir miktar farklılık göstermelerine karşın hasta sürekli kullandığı ilacı bulamadığı takdirde diğer bir ilaca geçebilir. amerika ve avrupa''''da farklı isimlerde fakat aynı içerikte çok sayıda levotiroksin preparatları bulunmaktadır. midedeki emilimleri güç olduğundan kahvaltıdan 20-30 dakika önce alınmalıdır. emildikten sonra etki etmeleri için t3 (triiyodotironine) dönüşürler. emildikten sonra kandaki yarı ömrü 8 gündür.

birçok biyolojik levotiroksin preparatları hormon içeriği açısından sentetik preparatlara eşit olmalarına karşın bazılarının hormon içeriği düşüktür. bu preparatların bazıları domuz tiroit ekstresinden elde edilmektedir. dolayısıyla pekçok doktor levotiroksin tedavisinde sentetik preparatları tercih etmektedir.

levotiroksin tedavisi aşağıdaki durumlarda uygulanır:

. kolesterol düşürücü bazı ilaçlar ve bazı mide ilaçları (kompensan, talcid, gaviscon)) levotiroksinin emilişini önlemektedir. dolayısıyla levotiroksin bu preparatlardan 2 saat önce alınmalıdır.

levotiroksin tedavisinde doktor hastayı nasıl takip eder ?

özellikle hipotiroidi hastalarında ufak dozlarla tedaviye başlanır ve 2-3 ayda bir hasta muayene edilerek doz ayarı yapılır. en ideal doz bulunduktan sonra hastanın haline göre daha uzun süreler ile (6-12 ay) hasta takip edilir. bilhassa östrojen preparatı alındıktan sonra (menopoz veya doğum kontrolü) ve gebelik sırasında t4 gereksinimi artacağından kontroller daha sık (3 ay aralıklarla) yapılır. yine doğumdan 1-2 ay sonra doz ayarlaması için hastanın kontrolü gerekmektedir.

hamilelikte levotiroksin tedavisi uygulanır mı ?

hamilelik sırasında levotiroksin tedavisi tatbik edilebilir. bilhassa hipotiroidi tanısı konan gebe hastalarda bu tedavinin uygulanması bebeğin gelişimi açısından çok mühimdir. yapılan çalışmalarda tedavi uygulanamayan hipotiroidili hanımlardan doğan bebeklerde beyin ve diğer organlarının tam olarak gelişmediği gösterilmiştir. dolayısıyla gebe hanımların bilhassa hamileliklerinin son 3 ayında kandaki tiroit hormon düzeylerinin normal olması bebeğin gelişimi açısından olabildiğince mühimdir.

levotiroksin tedavisi altındaki kadınlar çocuklarını emzirebilirler mi ?

levotiroksin süte geçen bir hormondur. buna karşın ideal dozlarda alındığında çocuğun emzirilmesinde bir sakınca yoktur.

levotiroksin tedavisnin (tefor, levotiron, l-thyroxine) yan tesirleri nelerdir ?

en sık sorulan sorulardan biridir. bunlar:

. geçici saç dökülmesi

. osteoporoz

. kalp ritminde bozukluk

levotiroksin tedavisinin kemik yoğunluğu üstüne tesiri var mı ?

birçok hasta levotroksin tedavisinin kemik yoğunluğunu çok etkilediğini ve dolayısıyla ilacı bırakmak istediğini söylemektedir. bunun sebebi de bazı doktorların levotiroksin tedavisinin mutlaka kemik erimesine neden olacağını söylemelerinden kaynaklanmaktadır. oysa bunun gerçekle alakası yoktur. levotiroksin tedavisi ile kemik erimesi arasındaki ilişki yapılan pekçok araştırma ile gösterilmeye çalışılmıştır. önceleri yapılan çalışmalarda fazla oranda tiroksin alan hastalarda kemik yoğunluğunun azaldığı gösterilmişse de daha sonra yapılan pekçok çalışmada bu bulgu teyit edilmemiştir. öte yandan hekim kontrolü altında uygulanan ve ideal dozlarda kullanılan levotiroksin tedavisinin böyle bir sonuca neden olması imkansızdır.

levotiroksin tedavisinin kalp üstüne tesiri nedir ?

levotiroksin dozunun aşırı verilmesi sıkıntı ve bazen çarpıntıya sebep olabilir. ancak yaşlı hastalarda aşırı doz aritmilere de sebep olabilir. hastanın aşı ve hipotiroidi derecesine göre ideal dozlar kullanıldığı takdirde bu neticeler ortaya çıkmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder