Metabolizma nedir ?
Metabolizma, vücudun esas fonksiyonlarini devam ettirebilmek için bir günde gereksinimi olan minimum enerji miktarıdır. dinlenme esnasında vücudun kalori harcama hızına bakılarak ölçülür ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. yemek yeme, uyuma, temizlenme ve benzeri faaliyetler sirasinda vücudunuz devamli kalori yakar.
metabolizma vücut bilesimleri tarafindan etkilenmektedir. bu bilesimler, vücuttaki kas ve yag dokularinin birbirlerine oranidir. kaslar, vücutta yaglardan daha fazla kalori kullanirlar. kasli vücuda sahip olan kimselerin, daha az vücut yagina sahip olmalarindan dolayi, daha hizli metabolizmalari vardir. örnegin ayni boy ve kiloda olan iki kisiyi ele alalim. bunlardan tertipli olarak aerobik çalisma, vücut gelistirme, fitness ve benzeri aletli programlan uygulayan kisinin vücut yag orani daha düsüktür. digeri ise hiçbir sportif etkinlik yapmadigi için, vücut yag orani diger kisiye oranla daha yüksektir ve dolayisiyla metabolizma hizi da yavastir. baska bir deyisle, birinci kisinin vücut fonksiyonlarini devam ettirebilmesi için, ikinci kisiden daha fazla kalori harcamasi gerekir.
metabolizma hızının kilo alıp vermede önemli tesiri var. tansiyon ve peklik vs. gibi pekçok rahatsızlığı da kabullenmiş olmaktasınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder