Obezite ve nedenleri
Tanım: besinlerle alınan eneji miktarının, metobolizma ve fiziksel etkinlik ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumlarada ortaya çıkar.
obezitenin nedenleri
1. genetik yapı: bu, kalıtımsal bir şişmanlıktır, aile yapısından kaynaklandığı için kişi şişmanlıktan kendini sorumlu tutmaz. ancak yine de kilolarını kontrol altında tutmak için dengeli beslenerek kilo almamaya çalışmalıdır. zira, kalıtımsal da olsa, şişmanlığı dengeli beslenerek önlemek mümkündür..
2. hormonlar: bir insanın hormonal dengesi yaşantısında çok önemli rol oynar, bilhassa kadınlarda. şişmanlığın sebebi hormonal dengenin bozulması olabilir. dolayısıyla sağlıklı zayıflama programlarında hormon testleri yapılması öngörülür.
3. beslenme: şişmanlığın tek sorumlusu, kişinin gereğinden fazla veya dengesiz beslenmesi olabilir. çözümlenmesi en kolay olan şişmanlık sorununun, beslenme bozukluğundan kaynaklanan şişmanlık olduğunu söyleyebiliriz.
4. hareketsizlik: aldığınız kaloriyi sarfedemiyorsanız, sarfettiğiniz kalori, aldığınız kaloriden az ise şişmanlarsınız. tembellik kiloları, harekete geçilerek atılır!
5. stres: insanın hayatındaki boşluğu beslenmeyle doldurması sonunda ortaya çıkan bir şişmanlık sorunudur ve hayli ciddi bir sorundur. zira işin içerisine psikoloji de giriyor. stres ve depresyon kilo almada veya zayıflamada söz sahibi olan iki önemli unsur!
6. ilaç ve operasyon: genelleyemesek de bazı ilaçların kullanımı (depresyon gidericiler, hormon ilaçları, kortizon vs) bazı kişilere kilo aldırıyor. bu tür ilaçlar hekim denetiminde kullanılır. ameliyatlardan sonra da kilo almak söz konusudur; bu da ameliyat şokuyla ilgili olarak psikolojik şişmanlık şeklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder