?

Otizmli cocugu olan aileler icin bilgiler

Otizmli çocuğu olan aileler için bilgiler

Aile bireyleri olarak zihinsel yetersizliği olan çocukların eğitiminde dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

1- herşeyden önce çocuğunuzu kabul edin, onu olduğu gibi kabul etmeniz yapacağınız çalışmalarda size en büyük yardımcıdır.



2- anne - baba olarak birbirinizi suçlamayın, suçlu da aramayın



3- çocuğun her türlü gelişimi için gereken ilgi ve şefkati ona devamlı gösterin



4- onu aileye verilmiş bir ceza olarak görmeyin, çocuğunuzu suçlamayın.

5- çocuğunuzdan utanmayın, onun sokağa çıkmasına, oyun oynamasına, arkadaşlıklar kurmasına yardımcı olun (pek çok aile çocuklarının sevilmeyeceğim ,hor görülüp alay edileceğini düşünerek onun sokağa çıkmasını önlerler. sabırla yardım etmeniz çocuğunuzun kendisini diğer çocuklarla aynı hissetmesini sağlayacağı gibi, etrafında aranır bir kişi bile yapabilecektir)

6- çocuğunuzun toplum tarafından kabul edilmesi bir yönüyle dış görünüşüyle de ilgilidir. bilhassa el, saç, yüz, beden kıyafet temizliğine dikkat edin. unutmayın ki eli yüzü pis, kötü giyimli bir çocuk normal de olsa toplum tarafından kolay kolay kabul edilmez.

7- çocuğunuzu aşın derecede korumayın. onun tüm hizmet ve isteklerim derhal yapmayın ve başkasının yapmasına da izin vermeyin. yapabileceği aktiviteleri yapmasını sabırla bekleyin, yapmasını sağlayın. basit işleri öğrenmesi için olanaklardan faydalanın.

8- çocuğunuza acıyarak yaklaşmayın. acımadan doğan sevgi ve yardım, onun öğrenmesine engel olacaktır.

9- çocuğunuzu beceriksiz bulmayın," sen yapamazsın,beceremezsin" gibi sözlerle atılımım engellemeyin. sabırla yapmasını bekleyin. onu beceriksiz bulmanız ve önlemeniz kendine güvenini kaybetmesine sebep olur.

10-çocuğa bakmak yalnızca yeme, içme, giyme, barınma gibi esas gereksinimlerini karşılamak değildir. sosyal, duygusal, kültürel gereksiııimlerininde karşılanması gerektiğim unutmayın.

11-çocuğunuzdan varolandan daha fazlasını beklemeyin. zihinsel engeli(yetersizliği) sebebi ile kabiliyetlerinin sınırlı, yaşıtlarından geri olduğunu unutmayla yapamayacağı şeyleri ondan istemeyin.

12-çocuğunuzu başkaları ile kıyaslamayın. başkaları ile karşılaştırmak, çocuğun gelişiminde olabildiğince negatif tesiri olan bir davranıştır. çocuğunuzu kardeşlerinde veya diğer yaşıtlarından değişik görmeyin. ancak unutmayın ki diğer çocuklarınızı yetiştirirken yaptığınız davranışları bu çocuğunuzda daha uzun süreli ve daha yoğun sabu'la uygulamak zorundasınız. eğitimde en önemli nokta, acelesiz,sabırlı, yeniden bıkmaz, güler yüzlü, sevecen olmaktır.

13-çocuğunuzu eğitirken övme, beğenme, sevme gibi ihtiyaçları olduğunu da unutmayın

14-öğrenilecek her şeyin tekrarlar ile alışkanlık durumuna getirilmesini, açık, kolay ve anlaşılacak biçimde verilmesine dikkat edin. basit komutlar verin.

tüm bunların yanısıra şunlara da dikkat ediniz:

1- eğitim ve öğretime erken başlamak çok mühimdir.

2- öğreteceğiniz şeyin veya işin tümünü birden öğretmeyin, parça parça tekrarlar ile öğretmeye çalışın. örneğin: sabah temizliği için önce el yıkamayı,sonra diş fırçalamayı, sonrada saç taramayı öğretin.

3- çocuğunuza öğrettiklerinizi sıkça tekrarlayın. öğrenmediğini görünce ısrar etmeyin, ancak vazgeçmeyin. aradan vakit geçtikten sonra sabırla aynı işlemleri yapmaya ve yaptırmaya çalışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder