Periodontal hastalık nedir ?
Periodontal hastalık nedir ?
periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. erişkinlerde diş kayıplarının %70'inden periodontal hastalıklar sorumludur. bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarı gösteren bir biçimde tedavi edilebilirler. dişeti hastalıklarının engellemesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir. periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. yani gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir.
tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir. periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. dişleri destekleyen diğer dokularla birlikte alveol kemiğinde de hasar oluşur. diş-dişeti arasında "periodontal cep" oluşur.
periodontal cep varlığı infeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.
dişeti hastalığının belirtileri nelerdir ?
dişeti hastalığının pek çok bulgusu vardır; diş fırçalama sırasında kanayan dişetleri kırmızı, şiş ve duyarlı dişetleri dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı sallanan veya giderek birbirlerinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması) ısırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi bölümlü protez uyumundaki değişiklik, bozulma. devamlı kötü ağız kokusu. bununla beraber, periodontal hastalık hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. dolayısıyla tertipli aralıklarla dişhekimine gitmek son derece mühimdir.
dişeti hastalığının sebebi nedir ? dişeti hastalığının en önemli sebebi "bakteriyel diş plağı" adı verilen, dişler üstünde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. günlük fırçalama ve diş ipliği kullanımı ile diş plağının uzaklaştırılması sağlıklı bir ağız için esas gereksinimdir. şayet cerrahi tedaviyi gerektirebilir. bu tedavinin hedefi dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diştaşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktır. periodontal tedavi sonrası hastaların tertipli olarak dişhekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diştaşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması lazımdır.
fakat unutmamak gerekmektedir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için hiçbir işlem kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini aktif bir biçimde uygulamasından daha yararlı olamaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder