Polikistik over hastalığı
Polikistik over hastalığı
polikistik over hastalığı ilk kez 1935 yılında tanımlanan, adet düzensizliği, kıllanma, istendiği halde hamile kalamama biçiminde belirtileri olan bir hastalıktır. bu belirtilerin birkaçı veya tümü birarada bulunabilmektedir. hastalığa bu ismin verilmesinin sebebi yumurtalıklarda yer alan çok sayıda kistten dolayı, yumurtalıkların normalin 2-5 katı büyümesidir.
hastalığın ortaya çıkışı
hastalığın ortaya çıkış sebebi bugün bile kesin olarak bilinmemektedir. beyinde yumurtalıkları uyarıcı hormon salglıayan hipotalamus, cerrahi tedavi uygulanmakta idi. bu tedavi ile hormonlar arasındaki kısırdöngü kırılmakta ve hastaların bir kısmında hamilelik elde edilebilmekteydi. ancak bu tedavi yönteminin önemli bir sakıncası yumurtalıkların etrafında, tüplerle yumurtalıklar arasında yapışıklıklara neden olmasıdır. dolayısıyla günümüzde terk edilmiştir.
aynı hedefle bugün kullanılan cerrahi tedavi yöntemi laparoskopidir. laparoskopi ile her yumurtalığa 10 civarında delik açılarak minik kistler patlatılmaktadır. bu tedavi ile hormonal kısırdöngünün kırılması ve yumurtlama sağlanabilmektedir. ancak laparoskopi, ilaçla tedaviye yanıt vermeyen veya aşırı yanıt veren hastalarda kullanılması gereken, son tedavi seçeneği olmalıdır.
polikistik over hastalığı ve tüp bebek
diğer tedavi yöntemleri ile hamilelik elde edilemeyen hastalarda yardımcı üreme yöntemlerine başvurulabilir. polkistik over hastalığı olanlarda tüp bebek yöntemi ile hamilelik elde etme şansı yüksektir.
kaynak: kadın hastalıkları ve doğum uzmanı prof. dr. h. faruk buyru
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder