?

Saglikli kalmak

Sağlıklı kalmak

Tip 2 diyabeti olanlar hastalığı olmayan insanlara göre belli tıbbi komplikasyonlar yönünden daha büyük risk taşırlar. iyi haber, özel bir bakım ve birkaç ekstra tedbir alırsanız, gelecekte sorunların çıkmasını önlersiniz.

bu bölümde, karşınıza çıkabilecek bazı komplikasyonları gözden geçireceğiz ve gelecekte sorunlarla karşılaşmamanız için ipuçları vereceğiz.

sağlığınızı iyileştirmenin dört göstergesi

istatistiksel bilgilerinizi bilin

amerikan diyabet derneğine (ada) göre, hastalar kolesterollerini en az yılda bir kez, ancak gereksinim duyulduğunda daha fazla, test ettirmelidir.

kan şekerinizi test edin

tip 2 diyabet tedavisinin hedefi " normal" kan şekeri düzeyini sürdürmektir. bu seviye ne olmalıdır ? bunu nasıl ölçebilirsiniz ?

kan şekerini ölçmek için iki test yaygın olarak kullanılır:

doktorunuz tarafından gerçekleştirilen hemoglobin a1c testi geçen üç ay içerisindeki kan şekeri kontrolünüzü ölçer.

ikinci test yemeklerin öncesinde ve sonrasında kendi başınıza yaptığınız kan şekeri testidir.

kan şekeri kontrolünüzü tam olarak anlamanız için her iki teste de ihtiyacınız vardır. kan şekeri hedeflerinizi doktorunuzla görüşünüz ve sonuçlarınızı izleyiniz.

ilacınızı alınız

ilaç almaktan ümidinizi kesmiş olabilirsiniz - belki de neticeleri istediğiniz kadar hızlı alamıyorsunuzdur ya da diyabet semptom veya komplikasyonuna sahip olmadığınızdan dolayı ilaca ihtiyacınızın olmadığını düşünüyorsunuzdur. bu kuşkulara karşın, şayet doktorunuz diyabet için ilaç reçete ettiyse, bunu açıklandığı biçimde almanız çok mühimdir. bunu yapmadığınız takdirde, kendinizi riske atarak kan şekeri düzeyinizin yükselmesine ve potansiyel olarak daha ciddi komplikasyonlara davetiye çıkarırsınız.

unutmayın, hekimler tarafından diyabetli insanlar için reçete edilen ilaçlar, beraberinden rejim ve egzersiz yapıldığında en iyi neticesi verir. sağlıklı rejim ve günlük egzersiz yapmadığınız takdirde, ihtiyacınız olan kan şekeri kontrolünü gerçekleştiremezsiniz.

sonuçta, hastalığınızla mücadele etmekle sorumlusunuz. o halde, kontrolü ele alın, ilaçlarınızı sorumluluk bilinci içerisinde alın ve - en mühimi - yalnızca kendinize bakınız.

sigara kullanıyorsanız, bırakmaya çalışın !

diyabetiniz olduğunda, sigara zaten karşı karşıya olduğunuz pekçok problemi daha da kötüleştirebilir. aslına bakılırsa, diyabeti olan sigara kullanıcılarının kalp hastalığından ölme riskleri diğer diyabetli hastalardan üç kat daha fazladır. sigara kullanımı kan şekeri düzeyinizi yükseltir ve diyabet ile mücadelenizi daha da güçleştirir. tedavinin hedefi kan şekeri düzeyini düşürmek olduğundan, sigara kullanımı çabalarınızla tamamen ters düşmektedir. buna ek olarak, diyabetiniz varsa, sigara kullanımı:

kolesterolünüzü ve kanınızdaki bazı diğer yağ miktarlarını yükselterek düşük yapmaya veya ölü doğumlara sebep olabilir.

kan damarlarında hasara yol açar ve büzer, bu da ayak ülserlerini kötüleştirip bacak ve ayak enfeksiyonlarına yol açabilir.

böbrek hastalığı riskinizi artırır.

eğer diyabetiniz varsa, sigaranın bırakılması yaşınız kaç olursa olsun sağlığınıza fayda temin eder. nefes alma sorunlarının azalması gibi bazı faydalar derhal kendini gösterir. amerikan kalp vakfına göre, sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra, sigaranın sebep olduğu ek kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. bıraktıktan on beş yıl sonra, risk hiç sigara içmemiş olan insanlarla aynı düzeye gelir.

dolayısıyla, sigara içiyorsanız - lütfen şu andan başlayarak bırakmaya çalışınız. bu alışkanlığı bırakma yolları konusunda doktorunuz ile görüşün, bir destek grubuna katılın - sizin için neyin işe yarayacağını düşünüyorsanız onu yapın. yaşamınızın sanki sigarayı bırakmaya bağlı olduğunu düşünerek, bırakmaya söz verin - çünkü durum gerçekten de bu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder