?

Sara

Sara

Genellikle şuur kaybı ile birlikte olan ve nöbetlerle giden bir sinir sistemi hastalığı. bir kaşıntı, koku, tat, m & icirc; de ağrısı gibi bir his duyar. her zaman olmayabilir. bundan sonra tonik safha başlar, hasta şuurunu kaybeder ve ayakta ise düşer. hastanın tüm kasları aynı anda kasılır. bu yüzden önce bir çığlık duyulur. hasta nefes alıp, veremez ve morarır. bundan başka idrar ve dışkısını kaçırabilir, dilini ısırabilir. 30 s & acirc; niye sonra derin bir nefes alır ve klonik safha başlar. bu safhada kaslar bir kasılıp bir gevşediğinden vücutta silkinti hareketleri ortaya çıkar. çene ve dil hareketleri neticesi tükrük köpük h & acirc; line gelir. bu safha da 30 s & acirc; niye sürer ve sonra gevşeme safhası başlar, hasta derin uykuya dalar. görünüş komaya benzer, ama hasta her an uyandırılabilir.



küçük nöbet (petit mal): daha çok çocukluk çağında başlar. ancak erişkinlikte de sürebilir, büyük nöbetlere yerini bırakabilir. nöbete kısa süreli şuur kaybı eşlik eder. bunların bir kısmında hasta tutulduğunda dik dik anlamsızca karşıya bakar. 10-15 s & acirc; niye sürer ve gözden kaçabilir. 6-12 yaşında başlar. bir kısmı daha n & acirc; dirdir ve kollarda, & acirc; niden hareketle belirli kısa süreli şuur kaybıyla gider. daha çok delikanlılık döneminde görülür. en az görülen tipinde hasta & acirc; niden şuursuz olarak yere düşer; fakat, derhal şuur yerine gelir geri kalkar. bu da 2-6 yaşlarında başlar. b & acirc; zan yemek yerken elinden kaşık düşecek veya yazı yazarken kalem kayacak kadar kısa sürebilir.



kısm & icirc; (parsiyel) nöbetler: genellikle h & acirc; dise yeri, beynin temporal lobudur. koku, tat, işitme, görme hallusinasyonları, h & acirc; fıza bozukluğu gibi belirtiler olur. genellikle r & ucirc; hi farklılıklar eşlik eder. nöbet sırasında şuur genellikle bozulur ama kaybolmaz. ir & acirc; de dışı ağız hareketleri, yalanlama, yutkunma sık görülür. psikiyatrik hastalıkları taklit eder görünümde olabilir.



kısm & icirc; nöbetlerin bir kısmı da adım adım ilerler tarzdadır (jacksonian epilepsy). bunda deşarj bir yerde başlamakta ve komşu yerlere yayılmaktadır. mesel & acirc; bu nöbet bir el parmağından başlar ve omuzda sona erer; hasta son vaziyette asker sel & acirc; mı verir gibidir. bu nöbetlerde şuur kaybı olabilir de olmayabilir de. bu hastaların bir kısmında nöbetin olduğu kısım felçli kalır (tedd felci).



teşhis: kesin teşhis, nöbetin görülmesiyle konur. ancak bu pek olası olmaz. nöbetin t & acirc; rifi yardımcı olabilir. beyin elektrosu (elektro ensefalografi) teşhis koydurursa da b & acirc; zan nöbetler arasında normal olabilir.



teşhisten sonra nedenin ne olduğu mühimdir. genç erişkinlerde & acirc; niden başlayanları genellikle beyin tümörüne bağlıdır. yaşlılarda ise beyin damarları hastalığıyla al & acirc; kalıdır. ayırım için kafa filmleri ve bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler yapılır.



ted & acirc; vi: sosyal, psikolojik ted & acirc; vi ve il & acirc; çlarla yapılır. çocuksa okula devam etmelidir. erişkinler ağır işlerde çalışmaktan kaçınmalıdır. adl & icirc; açıdan hastalar araç kullanamaz. nöbeti teşvik eden etkenlere (mesel & acirc; bir kısmında televizyon seyretmek, bir kısmında r & ucirc; h & icirc; dertler tetik çektirtebilir) dikkat etmelidir. nöbet sırasında hasta yaralanmaktan korunmalı ve genel olarak ateşli, keskin, sivri ve sert cisimlerden uzak tutulmalıdır.



başlıca sara il & acirc; çları; fenitoin, fenobarbital, karbamazepin, süksinitin ve diazepam gibi il & acirc; çlardır. hiltit veya şeytan tersi adındaki zamkı, sara hastası koklarsa iyi olur. asa foetide denilen bir zamk, esmer, pis kokulu, reçine olup, antispasmodique olarak (y & acirc; ni iç organ spazmlarını çözücü olarak) avrupa'da (toz, hap ve şırınga şeklinde) adale ve sinir gerginliğini gidermek için kullanılıyor.



status epileptikus (bitmeyen nöbet): hiçbir iyileşme vakti olmayan sürekli bir nöbettir. çabuk kontrol edilmezse hasta ölebilir. ted & acirc; vi & acirc; cil olup, ilk olarak solunum yolları açık tutulur. en iyi il & acirc; ç diazepam olup, hekim tavsiyesine göre kullanılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder