?

Sigaranin genclik ustundeki etkileri nelerdir ?

Sigaranın gençlik üstündeki etkileri nelerdir ?

Sigaranın gençler üstünde kısa vadede yaptığı tesirler, genellikle solunum yollarında yoğunlaşmaktadır. ergenlik çağındaki sigara bağımlılarında ortaya çıkan nefes darlığı önemli bir problemdir.

ayrıca, sigara diğer uyuşturuculara bir basamak olmaktadır. sigara kullanan gençlerin büyük bir kısmı içki de içmeye başlamaktadırlar. sigara içmeyen gençlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşımaktadırlar. sigara içen gençlerde davranış bozukluğu da görülmektedir, bunlar; kavgacılık, belli bir çeteye girme yada dikkatsiz ve tedbirsiz cinsel ilişkiler olarak ortaya çıkmaktadır. sigaraya alışan gençler, başka bir uyuşturucu kullanmasa bile, sigara bağımlısı yetişkinler durumuna gelmekte ve sağlıklarını tehdit eden kimyasal maddelere bir ömür boyu maruz kalmaktadırlar.

sigara içen kişilerin akciğerleri görevlerini tam olarak yapamazlar. sigaraya ne kadar erken başlanırsa, akciğerler o kadar çabuk fonksiyon kaybına uğrayacaktır, akciğer kanseri riski de aynı miktarda artacaktır. kişi sigara içmeye ne kadar devam ederse, kansere yakalanma riski o kadar çoğalır.

yetişkinlerde sigara kullanımı, kalp hastalıklarına ve felce sebep olmaktadır ama bu durum gençlerde zaman zaman görülmektedir.

sigara enerjisinin ve sağlığının zirvesinde olan bir genç insanın fiziksel kondisyonunu giderek düşürecektir. spor yapan bir genç, nefes nefese kalıp, giderek hareketsizleşecektir.

sigara üreticilerinin raporları

gençlik stratejileri

" şimdiye kadar, bizim markamızın kullanılmaktadır olmasından hiçbir rahatsızlık duymadık. bizim reklamımız için hiç de kötü değil. "

brown & williamson sigara firmasının avukatı addison yeaman'ın, sigara şekerleri üreten bir fabrikaya yazdığı 1946 tarihli mektuptan.

" bizim işimizin esas amacı lise öğrencileridir. "

lorilard raporu

" araştırmalara göre, gençler sigara markası seçimlerini daha çocukluklarında, beş yaşından başlayarak beliriliyorlar... genç sigara kullanıcılarının bağımlılığı hakkındaki araştırmalar, onların ilk başta bağımlı olmayacaklarını düşündüklerini, ancak pişman olduklarında ise çoktan bağımlı olduklarını gösteriyor. "

brown & wilkinson araştırma raporu

" ergenlik çağındaki çocukların tatlı sevdikleri bilinen bir gerçektir. bu taktirde sigaralara bal konulması düşünülebilir. "

1975 rj reynolds raporu

" camel büyümesini garantiye almak için, yeniliklere açık olan ve geleceğin sigara işini temsil eden, 14-24 yaş grubunu hedeflemelidir.

r. j. reynolds'un 1977-1986 pazarlama hedefleri raporu:

" araştırmalar, 14-18 yaş grubunun giderek artan bir miktarda sigara içtiğini göstermektedir. rj reynolds bu pazarı iyi değerlendirmeli ve bu gruba yönelik yeni bir ürün piyasaya sürmelidir, böylece endüstrideki payımız uzun bir müddet büyüyecektir. "

ımperial tobacco şirketinin raporu 18 ekim 1977:

" ergenlik çağındaki çocuklar, özgürlüklerini bir sembolle ortaya koyma eğilimindedirler, sigara yetişkinlikle özdeşleştiği için ve yetişkinler sigarayı çocuklara yasakladığı için, en önemli semboldür. "

" sigaraya yeni başlayanların bugün hissettikleri, endüstrinin geleceği için bir göstergedir, araştırmanın bu bölümüne çok dikkat edilmesi lazımdır. proje 16 sigara alışkanlığının oluşumuyla ilgili her şeyi öğrenmeyi hedeflemektedir. lise öğrencilerinin sigara için bugün düşündükleri gelecekteki tütün kullanımları için bir öngörüdür. "

" özellikle 12-13 yaş grubunun bu husus hakkındaki görüşlerine önem verilmelidir. "

" ergenlik çağındakilere yönelik reklamlar yapılmalıdır, bu reklamlar yapaylıktan uzak ve dürüstçe yapılmalıdır. "

philip morris'in richmond'daki pazarlama müdürü robert b. seligman'a araştırmacı myron e. johnston tarafından yollanan rapor, 1981:

" bugün 13-19 yaş arasında olanlar, yarın için potansiyel ve devamlı müşteri olacaklardır ve sigara tiryakilerinin çok büyük bir yüzdesi bu yaşlarda sigaraya başlamaktadırlar. kırmızı marlboro'nun başarısı büyük ölçüde bu yaş grubundaki müşterilerine bağlıdır. kırmızı marlboro büyüme çabası içerisinde olan çocukların büyüklük göstergesi durumuna gelmiştir. 13-19 yaş grubunun sigara içeme alışkanlığı philip morris için çok mühimdir. "

philip morris'in richmond'daki pazarlama müdürü robert b. seligman'a araştırmacı myron e. johnston tarafından yollanan rapor, 1981:

" artık 13-19 yaş arası sigara kullanıcılarına eskisi kadar güvenmemeliyiz. çünkü, bu gruptaki büyük pazarımız, okullardaki sigara kullanımının azalmasıyla pay kaybetmekte. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder