Sigarayı bırakmak kilo aldırır mı ?
Araştırmalar, pekçok sigara içicisinin (özellikle kadınların) sigara bırakma sonrasında kilo alma korkusuyla sigarayı bırakmada bir miktar çekimser olduğunu göstermektedir. bununla beraber bırakma sonrası kilo alımını önlenmek için yapılan yardımcı müdahaleler, kilo alımını önlenmek yerine yalnızca azaltabilmiştir.
araştırmalar gösteriyor ki; erkek ve kadın sigara kullanıcıları bırakma teşebbüslerinin sonrasında kilo almaktadır ve bu alım ortalama 3kgdır.
kilo alımlarının ilk birkaç ay içerisinde olmaktadır. en fazla görülen grup;
başta kadınlarda
günlük sigara tüketimi olabildiğince yüksek olanlarda
55 yaşın altındakilerde olmaktadır.
sigara bırakma sonrası kilo alımının sebepleri net değildir. çalışmalar; sigara bırakma sonrası kilo alımında, nikotin eksikliğine bağlı metabolizmal işleyişteki azalmalarla birlikte alınan yüksek enerjiden kaynaklanabileceğini göstermektedir.
tüm bu davranışsal kilo kontrol yöntemlerinin niçin sigaraya tekrardan başlamayı ve/veya kilo alımın önlenmede başarı gösteremeyen olduğu karmaşık bir konudur. sigara bırakma denemeleri sırasında iştahı ve çok yeme davranışını engelleyen nikotini kullanmış kişilerde bilhassa de atıştırmaya meyilli olanlarda çok yeme ve sonrasında kilo alımı olabilmektedir. bundan başka kilo kontrol çabaları sigara bırakma çabalarıyla birleşince bireylere bu durum daha ağır gelebilmekte ve yaşam tarzlarında bir seferde pekçok değişiklik yapmaya karşı bireyler daha isteksiz hale gelebilmektedir.
sigara bırakma sonrası kilo alma hakkında kaygılar, bilhassa kadınları sigara bırakma teşebbüslerinden alıkoymaktadır.
araştırmacılar, sigara bırakma süresince bundan başka serotoninin kilo alımını azaltıcı tesiri de incelemiş ve flouxetine verilen kişilerde 2. 5 ayda az bir kilo kaybı (ortalama 0. 6 kg) görülürken, kontrol grubunda ortalama 3 kg' dan daha fazla kilo alımı gözlendiği bildirilmiştir. flouxetine verilen gruptaki kilo kaybının öncelikle yiyecek tüketimindeki azalmaya, ikinci olarak da serotonin nerotransmitterindeki artışa bağlı olabileceği düşünülmüştür.
kaynak: beslenme ve rejim uzmanı selahattin dönmez
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder