Sizin de hayatınız
Sevdiğiniz biri tip 2 diyabete yakalandığında, bu sizin hayatınızı da tesirler. bir diyabet tanısının peşinden gelmesi gereken yaşam stili farklılıkları her ikinizin de alışması için vakit alacaktır. bunlar arasında, yeme alışkanlıklarında ve programlarındaki farklılıklar, normal rutinlerin bozulması (özellikle, şu ana kadar sabit bir yaşam sürdüyseniz) ve belki de moral farklılıkları ve hastalığının muhasebesini yapmakta olan kişiden yeni duygusal tepkiler alınması yer alabilir.
hayatınızdaki diyabetli kişiyi desteklemek için yapabileceğiniz şeyler vardır. bu taktirde azın çok olduğunu öğrenecek ve şaşıracaksınız: kişinin " kulvardan çıktığını" hissediyorsanız, daha az öneride bulunun, daha az endişelenin, daha az yargıda veya eleştiride bulunun. unutmayın ki, tip 2 diyabet yaşam boyu süren bir hastalıktır ve ciddi tıbbi komplikasyonların çıkmasına sebep olabilir. ne kadar cesaretlendirici ve olumlu olursanız, her ikiniz için de o kadar iyi olur!
kendinize bakın
sevdiğiniz kişinin diyabete yakalandığını öğrendiğinizdeki ilk tepkiniz derhal harekete geçip " ilgilenmek" biçiminde gerçekleşebilir. fakat, ilgilenmek, bakmak zorunda olduğunuz ilk kişi kendinizsiniz. sevdiğiniz kişinin hastalığı ile ilgili aşırı üzüntü ya da öfke hissediyorsanız, kendi duygusal ihtiyaçlarınızla ilgilenmeniz gerekmektedir. netice olarak, kendiniz yıkılmış durumdayken veya niye oldu diye hayıflanırken nasıl iyimser ve olumlu olabilirsiniz ki ? o halde, kendinize bakınız - duygu ve düşüncelerinizi bir arkadaşınız ile paylaşınız, bir destek grubuna katılınız veya gerekiyorsa bir danışmana başvurunuz.
kontrolünüz dışında gerçekleşen önemli bir yaşam değişikliğinde, kabullenmek ilk adımdır. arkadaşınızın ya da ailenizin bir üyesinin diyabete sahip olduğunu kabullendiğinizde, ve sağlıklı kalmak ve gelecekte komplikasyonlardan kaçınmak için atılması gereken bazı adımların olduğunu gördüğünüzde, ihtiyaç duydukları takviyesi sağlama işine koyulabilirsiniz.
diyabeti öğrenin
hastalık ile ilgili eğitim alın. bu web sitesinde yer verilen tip 2 diyabet adlı bölüme göz atınız. semptomlar, sebepleri, tedavi seçenekleri, mümkün komplikasyonlar ve diyabetli kişinin hastalıkla mücadeleye başlarken neler yapabileceği konusunda bilgi alabilirsiniz. bundan başka, tıbbi yardım gerektiğinde ortaya çıkacak uyarı işaretleri ile ilgili da bilgi sahibi olacaksınız.
ayrıca, diyabetle yaşam bölümünü de okuyunuz. diyabetli bir kişinin rejim ve yaşam tarzında gerçekleşen farklılıkları anlayacaksınız. akılda bulundurunuz: bilgi edinilmiş olması kişiyi hastalıkla mücadele etme sorumluluğundan kurtarmaz. veya bu yaşam stili değişikliklerini dikte etmenizi de gerektirmez. yalnızca kendinizi eğiterek iyi bir yardımcı olmanız için bir fırsattır. bu bundan başka büyük bir destek gösterisidir - öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmek için vakit harcayacak kadar ilgili olduğunuzu gösterir.
diyabet eğitiminizin bir sonraki aşaması kendiniz ile ilgili bilgi sahibi olmanızdır -sağlıkla ilgili kendi inanç ve alışkanlıklarınız. hastalık, sağlık ve yaşam ile ilgili sahip olduğunuz değer ve görüşleri hissetmeye başladığınızda, görüşlerinizin nasıl değiştiğini ya da destek olmak istediğiniz kişininkiler ile nasıl eşleştiğini göreceksiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder