Şok
Dolaşım sistemi, kanın bütün hücre ve dokulara ulaşmasını temin eder. bu sistem sayesinde her hücreye oksijen ve besin maddesi taşınır ve hücrelerden metabolik atıklar uzaklaştırılır.
beyin, medulla spinalis ve kalp gibi organların sürekli ve belirli oranda kana ihtiyaçları vardır ve kan akımının kesilmesine birkaç dakikadan fazla tahammül edemezler. aksi halde, hücreler ya ölürler ya da işlevlerini kaybederler.
kalp, kanın dolaşım sistemi içerisinde devamlı dolaşmasını sağlar; bir dakikada ortalama 6 lt kanı, yalnızca 6 lt alan sisteme pompalar. dolaşım sistemi tarafından, vücudun her tarafına yeterli oranda kanın pompalanamadığı duruma şok denilmektedir. şokun oluşabilmesi için, kesinlikle kişide bir problem olmalıdır ve bu problem kontrol altına alınamadığı için kişinin durumu gittikçe bozulmalıdır. örnek: kişinin bacak kemiği kırılmış, şiddetli kanıyor ve hiçbir müdahale yapılmamışsa, şok gelişir.
şok çeşitleri
hipovolemik şok : damar içerisinde dolaşan sıvı hacmindeki azalma nedeniyle görülen şok çeşididir. nedeni: ani ve şiddetli sıvı veya kan kaybıdır.
metabolik şok : damar dışı vücut sıvılarının kaybı söz konusudur. nedeni: aşırı kırıklar desteklenir, yaraların pansumanı yapılır.
- ısı kaybına karşı hastanın üstü örtülür.
- hastanın nabzı, solunumu tertipli aralıklarla kontrol edilir.
- yiyecek ve içecek mutlaka verilmez.
kaynak: hülya ünalan gedik
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder