Stress ve gebelik
Hamilelik süreci hem kadın hem de ailesi için özel ve değişik bir dönemdir.
bu dönemde gebe kadının vücudunda, duygularında, ve yaşam tarzında farklılıklar meydana gelir. bu farklılıklar yaşam kavgası içerisinde iş ve aile yaşantısında pek çok güçlük yaşayan kadına yeni stressler ekler.
ancak stress her zaman sanıldığı kadar kötü değildir. ideal biçimde üstüne gidildiği durumda stress insanlara yaşam mücadelesinde heves ve güç verebilir. stress kaynakları ile baş edebildiğini düşünen insan (buna gebe kadınlar da dahildir) kendini enerjik ve kuvvetli hisseder. böyle bir kadın ev ve iş yaşantısında üstüne düşen görevleri daha kolaylıkla yerine getirebilir ve stress'ten kaynaklanan sağlık sorunlarına daha az maruz kalır.
buna karşılık stress rahatsız edici boyutlra ulaştığında tüm insanlar için olduğu gibi gebe bir kadın için de zararlı olabilir. aşırı stress kısa dönemde fetal gelişim geriliğinin daha sık ortaya çıktığı saptanmış. bu öncü çalışmanın sağladığı bulgular stress kaynakları ve bunlarla mücadele teknikleri konusunda yeni çalışmaların yapılmasına ön ayak olabilir.
hamile kadın yaşadığı stressi nasıl azaltabilir ?
her gebe kadın özel ve iş yaşantısındaki stress kaynaklarını belirlemeli ve bunlarla mücadele yöntemleri geliştirmeye çalışmalıdır. gebe olsun ya da olmasın her kadın şayet sağlıklı ve kuvvetli ise stress ile daha kolay mücadele edebilir. dolayısıyla gebe bir kadın sağlıklı beslenmeli, yeteri kadar uyumalı, alko ve sigaradan uzak durmalı ve egzersiz yapmalıdır. egzersiz kadının kuvvetli olmasını temin eder ve yorgunluk, halsizlik ve bel ağrıları gibi gebelik hakkında rahatsızlıkların görülme sıklığını azaltır.
kadının eşi, ailesi ve iş arkadaşlarının takviyesi de son derece mühimdir. bu kişiler gebe kadına duygusal açıdan destek olabilecekleri gibi, işlerinde yardımcı olarak da kadının yaşadığı stressin azalmasına yardımcı olabilirler.
hamilelikte tavsiye edilen bazı stress ile mücadele teknikleri vardır. bilhassa gevşeme teknikleri doğum sırasında da kadına yadımcı olur.
hamilelik süresince stress ile baş etmek için:
bebeğinizin ve kendinizin sağlığı için gevşeyin.
dinlenmek için gün içerisinde kendinize vakit ayırın.
rahat bir pozisyon alın. telefon ve televizyon gibi cihazların olmadığı bir odada uzanın.
zihinsel olarak kendinizi hazırlayın. aklınızdan herşeyi çıkartarak gevşemeye çalışın.
soluk alıp verişiniz üstüne odaklanın. karnınızdan (göğsünüzden değil) nefes alıp verin. yavaş, derin ve ritmik bir biçimde soluk alıp verin.
kaslarınızı dinleyin ve onları gevşetmeye çalışın.
kendinizi huzur verici bir yerde düşleyin.
bebeğinize hoş sözler fısıldayın.
bunları hergün 20-30 dakika süreyle yapın.
kaynak: kadın hastalıkları ve doğum uzmanı dr. alper mumcu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder