Transplantasyon sonrası ilaç kullanımı
Red ataklarının engellemesi için kullanılan ilaçlar
red ataklarının engellemesi için kullanılan ilaçlara immunosupressif (vücut bağııklık sistemini baskılayan) ilaçlar adı verilir. bunların başlıcaları sandimmun neoral, prograf, cellcept, imuran, prednol, deltacortril ve codelton'dur.
organ nakilleri sonrasında takılan organların başarı ile çalışmasındaki en önemli etkenlerden birisi immunosupresyondur. immunosupresyon, vücuda verilen farklı ilaçlarla kabızlık oluşturabilmeleridir.
ace-inhibitörleri ve at-ıı reseptör blokerleri:
bir diğer grup hipertansiyon ilacı ace-inhibitörleri ve at-ıı reseptör blokerleri denilen gruplardır. (enapril, ınhibace, sinopryl, renitec, delix, cozaar, diovan, micardis, pritor). bu ilaçlar da tansi-yonu düşürmenin yanısıra böbrek içerisindeki baskısı da düşürerek böbrek üstüne pozitif tesirler yaratırlar. transplantasyon sonrası dönemde ortaya çıkabilen idrarda protein çıkması (proteinüri) durumlarında da tercih edilen ilaçlardır. ancak önemli yan tesirleri sebebi ile mutlak doktor tavsiyesi ve kontrolü ile kullanılmalıdır.
böbrek fonksiyonlarında bozukluğa yol açabilmeleri, kan potasyum düzeylerini tehlikeli şekilde artırabilmeleri ve kansızlığa yol açabilmeleri önemli yan etkileridir. bilhassa ace-ı grubu ilaçlar bazı hastalarda şiddetli ve inatçı bir öksürüğe neden olmaları sebebi ile kullanılamazlar.
sıkça kullanılan bu iki grup dışında alfa blokerler (cardura, doksura), diüretikler (lasix, furomid, fiudex, fludin), beta blokerler (beloc, prent, dideral, nortan), diğer kalsiyum antagonistleri (adalat crono, norvasc, amlodis, amlocard, vasocard, baypress, dyna-circ) de başarı ile kullanılabilir.
unutulmamalıdır ki her tansiyon ilacının kendine has etki ve yan tesirleri bulunmaktadır. dolayısıyla hiçbir ilaca kendiniz başlamayınız. tansiyonunuzun düzensiz gittiğini gözlemlediğinizde doktorunuza danışınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder