Vaginal akıntılar ve vaginitis
Vaginal akıntı önemli bir halk sağlığı sorunu olup, en sık karşılaşılan jinekolojik şikayetlerdendir. fakat normal bir akıntı ile infeksiyona bağlı bir iltihabi akıntıyı ayırt etmek mühimdir.
"lökore" olarak isimlendirilen normal akıntı, yumurtlama döneminde olduğu gibi adet dönemine bağlı olarak hormonal nedenlerle oluşabilir veya düşük doz ağızdan alınacak ketokonazol ile 6 haftalık bir tedavi önerilebilir. buna karşın tedavi kesildiğinde şikayetler tekrarlayabilmektedir. çok uzun süreli ketokonazol kullanımı karaciğer üstüne toksik etki yapabilmektedir.
bakteriyel vaginozis
bakteriyel vaginozis cinsel temasla bulaşan bir infeksiyon olarak bilinmesine karşın, temas olmadan da bulaşma olabileceği bildirilmektedir. erkek partnerin tedavisine gerek yoktur. gebelikte meydana gelen bakteriyel vaginozisin erken doğum ve bebekte düşük doğum ağırlığına sebep olduğu iddia edilmektedir. akıntı çok fazla ise bu bakteriyel vaginozis yanısıra ek başka etkenlerin de olabileceğini düşündürmelidir. bakteriyel vaginozis, gelişi hoş bir şikayete neden olmadan bulunabileceği gibi kaşıntı ve yanmaya yol açabilir. akıntı kötü kokulu, grimsi ve homojendir. akıntı balık gibi kokabilir ve cinsel temas sonrası meydana gelen kötü koku bakteriyel vaginozisi düşündürmelidir. akıntının potasyum hidroksid ile karıştırılması ile meydana gelen kötü koku veya smear incelemesi ile tanı konulabilir.
tedavide metronidazol günde 2 kez 500 mg bir hafta boyunca kullanılabilir. vaginal metronidazol jel de kullanılabilir, gebelerde kullanımı da güvenlidir. diğer bir tedavi seçeneği klindamisin' in ağızdan veya vaginal jel olarak kullanımıdır.
atrofik vaginitis
estrogen eksikliğine bağlı olarak meydana gelen ve vagina mukozasının kırmızı, ince görünümü ile karakterize bir durumdur. akıntı meziyeti değişkendir, hafif kanlı olabilir. akıntı, kaşıntı ve yanma estrogen içeren kremlerin kullanımı ile kısa sürede düzelir. ağır vakalarda ağızdan estrogen de kullanılmalıdır.
alerjik veya kimyasal vulvovaginitler lokal kortizonlu kremlerin kullanımı ile düzelir. uzun süreli antibiyotik kullanımı mantar gelişimini kolaylaştırabilir. vaginit tedavisi anında cinsel temastan uzak durulmalıdır.
kaynak: prof. dr. h. faruk buyru - dr. cem iyibozkurt
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder