?

Vejeteryan olmak

Vejeteryan olmak

Beslenme hepimizin en doğal ihtiyaçlarından biri. herkes bu gereksinimini kendi damak zevkine ve inançlarına göre karşılıyor. bazıları mangalda iyi pişmiş bir bifteği ya da şarküteri ürünleriyle süslü bir pizzayı olmazsa olmaz buluyor. kimisi ise hayvansal gıdaların insan sağlığına uymadığına inandığından ya da hayvanları çok sevdiğinden düşük kalitede olması nedeniyle protein bakımından yetersiz kalabilmektedir. ancak, çok çeşitli bitkiler tüketilerek lazım oranda protein sağlamak da mümkündür.. yumurta ve süt ürünleri tüketen vejetaryenlerin ise protein alımı bakımından yeterli olduğu saptanmıştır.

vejetaryen beslenmede asıl problem b12 vitamini eksikliği olarak karşımıza çıkıyor. bitkisel gıdalardan b12 vitamini sağlanamaz. araştırmalar lakto-ovo ejetaryenlerin ile b12 düzeylerinin düşük olduğunu göstermiştir. dolayısıyla takviye vitamin alınması gerekir. bununla birlikte kalsiyum, çinko, d vitamini gibi oluşabilecek eksiklikler iyi planlanmış bir rejim ve dışarıdan takviye ile giderilmeye çalışılmalıdır.

hamilelik döneminde vejetaryenlik

iyi planlanmış bir vejetaryen rejimi gebeler için ideal olabilmektedir. bu konuda yapılan araştırmalar da bu durumu destekliyor. buna göre yeterli beslenmiş vejetaryen annelerin bebeklerinin doğum ağırlıkları vejetaryen olmayanlar ile aynı. kuşkusuz, bu durum doğru planlanmış bir beslenme rejimi ile mümkündür.. aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almanız yararlı olacaktır.

. b12 vitamini mutlaka ihmal etmeyin. bunun için yeterli oranda tahıl gevreği ve b12 destekli soya sütü kullanın. gerekirse hekim kontrolünde vitamin desteği alın.

. yeterli güneş görmüyorsanız doktor denetiminde d vitamini alın.

. kalsiyum, demir ve çinko ihtiyaçları göz önünde bulundurarak diyetinizi ona göre düzenleyin.

. folik asiti ihmal etmeyin. bunun için yeşil yapraklı sebzeleri, tahılca zenginleştirilmiş kahvaltılıkları, meyve ve meyve sularını tercih edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder