Yaşlanan erkekte testosteron replasman tedavisi
Yaşam süresindeki dramatik artış, bir yandan insanın yaşlanmasına bağlı intrensek etkenler öte yandan ise bunun neticesinde ortaya çıkan sağlıkta bozulma ile önemli ölçüde kısıtlanmaktadır. erkekte yaşlanma ile birlikte libidoda azalma, potensin düşmesi, kemik kaybı, kas kitlesi ve gücünde azalma, iştah azalması, hafıza bozuklukları ile psikolojik farklılıklar gibi bilhassa hipogonadizimde görülen bazı belirtiler ortaya çıkar (1). öte yandan, yaşlanmaya paralel olarak serum androjenlerinde de düşüş olduğu açık olarak gösterilmiştir. anemi düzelmektedir (29).
uzun süreli testosteron kullanımı testislerde atrofi ve spermatogenez bozukluğuna yol açabilir.
hrt yapılan hastaların takibi
hrt yapılacak hastaların prostatizm semptomlarındaki farklılıkların izlenmesi bakımından 6 ila 12 ay aralıklarla kontrolü ideal olur. tedavini ilk yılı içinde 2 veya 3 kez, daha sonra ise her yıl rektal prostat muayenesi ve psa ölçümü kesinlikle yapılmalıdır (6). tedaviden önce hematokrit ve lipid profilleri tayin edilmeli, 3 ay sonra, arkasından da yılda iki kez tekrar edilmelidir.
ancak önemli bir nokta da çalışmaların çoğunlukla sağlıklı hipogonadal yaşlılarda yapılmış olmasıdır. dolayısıyla, zayıf bünyeli ve beraberinde başka sistemik hastalıkların da bulunduğu erkeklerdeki neticelerin nasıl olacağı, yeni gözlemlerin bildirilmesini beklemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder