Yaz ayları için tavsiyeler
Yaz ayları tüm dünyada insanların çok büyük bir kısmı için tatil anlamına gelir. tatil deyince de ilk akla gelen seyahat, güneş ve denizdir. diğer yandan yaz ayları yeni bir hayatın ilk adımı olan evlilik törenlerinin de en sık yaşandığı yıl dönemleridir.
işte yaz aylarını daha rahat ve keyifli geçirmek için kadınlara birkaç ufak tavsiye;
adet düzenlemek
kadınlar yaz aylarını erkeklere göre bir miktar daha sıkıntılı geçirirler. bilhassa adet kanamalarının düğün ya da tatil dönemine denk gelmesi can sıkıcı bir durumdur. ancak bu talihsiz tesadüf günümüzde piyasada bulunmakta olan ucuz ve güvenli ilaçlar ile alt edilebilir.
yaz aylarında kadın doğum hekimlerine başvuran hastalarda önemli bir kısmı adet kanamalarını erkene almak ya da geciktirmek istemektedir. ne yazik ki beklenilen kanamayı erkene almak o kadar zordur. bunun yanında bu hedefle uygulanan tedavilerin başarı gösteremeyen olma ihtimali yüksektir. diğer yandan çok daha güvenilir ve etkili olan yöntem adeti geciktirmektir.
doğum kontrol hapı kullanan kadınlar için adet kanamasını geciktirmek son derece basittir. hapın bir kutusu bittiğinde 7 günlük ara vermeden derhal yeni bir kutuya başlamak yeterlidir. bu sayade o ayki adet kanaması atlatılacak, ve kanama otomatik olarak 3 hafta sonrasında görülecektir. bu uygulamanın bilinen gelişi güzel bir zararı ya da yan etkisi olmadığı gibi istenmeyen gebeliklerden korunma da aynı etkinlikle sürdürülebilir. 2003 yılının kasım ayında abd'de piyasaya çıkması beklenilen seasonale isimli doğum kontrol hapı ile kadınlar yılda yalnızca 4 defa adet görebileceklerdir.
hap kullanmayan kadınlar ise hekim muayenesi sonrasında progesteron hormonu içeren ilaçlar kullanarak adet kanamalarını 10 gün kadar geciktirebilirler. daha uzun süreli uygulamalarda kramp giren kadınlar boy hizasını geçmeyecek derinliklerde yüzmelidirler. mümkün bir kramp halinde yardım alabilmek için suya yalnız olarak girmemeye de itina gösterilmeli, nefes tutup çok uzun müddet dalınmamalıdır.
hamile ya da gebe kalmayı planlayan bir kadının ise scuba diving (tüplü dalış) yapması mutlaka sakıncalıdır. dalış sırasında kanda oluşan minik gaz kabarcıkları erişkin bir insanda problem yaratmazken akciğerlerini kullanamayan anne karnındaki bir bebek için hayati tehlike yaratabilir. diğer yandan hamilelikte hareket kabiliyetinin azalması, solunum işlevlerinin negatif etkilenmesi gibi nedenler de hamilelik sırasında tüplü dalış yapılmasının karşısında e ngel oluşturur. benzer biçimde yaşanan baskı farklılıkları de hamilelik üstünde negatif etki yaratabilmektedir. su kayağı, jet-ski gibi yaz sporları da gebe bayanların kaçınması gereken aktivitelerdendir.
hamile bayanların doğrudan güneş altında kalmaları önerilmez. kesinlikle gölgede ve tercihan üzerilerinde t-shirt ile dinlenmeleri daha uygundur. yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır. yaz aylarında ve bilhassa plajda su kaybı her zamankinden fazla olacağından sıvı alımına azami dikkat göstermek lazımdır.
hamilelik seyahat etmeye engel bir durum değildir. gelişi güzel bir komplikasyon yoksa ve doktorunuz aksini belirtmedikçe her türlü ulaşım aracıyla seyahat edebilirsiniz. gebelik sırasında da uçak yolculuğu olabildiğince güvenlidir. ancak seyahat edilecek uçağın kabin baskısı ayarlı olması lazımdır. günümüzdeki neredeyse bütün sivil uçaklarda kabin baskısı ayarlıdır. gebelik sırasında araba, otobüs, uçak ya da trenle seyahat ederken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. harhangi bir yerde uzun müddet oturmak bacaklardaki kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerde şişmelere sebep olabilir. dolayısıyla her türlü yolculukta her 1. 5-2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapılmalı ve kan dolaşımınızı uyarılmalıdır. bu kısa yürüyüşler sırasında bacaklara germe egzersizleri de yaptırılmalıdır. yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın negatif etkilerini azaltılabilir.
bunun için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak biçimde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetice çekerek baldır kaslarınızı gerin. daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.
kaynak: kadın hastalıkları ve doğum uzmanı sn. dr. alper mumcu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder