Yeme bozuklukları
Günümüzde görülen yeme bozuklukları arasında anoreksiya nervoza, bulimia nervoza ve atipik yeme bozukluğu (kontrolsüz yeme ve binge-eating disorder) olmak üzere 3 rahatsızlık bulunmaktadır.
genellikle yüksek sosyo-ekonomik kademedeki ailelerde görülmektedir. şişmanlıktan korkulması, genç kızlarda mankenlere özenti, gelişim problemleri,psikolojik etmenler nedenler arasındadır. yeme bozuklukları, yediğinden suçluluk duyarak yaralar, adet düzensizlikleri görülebilmektedir.
atipik yeme bozuklukları
fazla yeme & hellip; kontrolsuz yeme..
kendini kontrol edemeden yeme bir hastalık sayılmaktadır. bulimikler gibi aşırı kalorili yiyecekler birden tüketilir ve ama vücutlarından atmazlar. borderline bir kişilik bozukluğu sayılabilir. bu kişilerin kimlik duygusunda, duygu halinde ve ilişkilerinde devamlı bir tutarsızlık vardır. çaresizlik duygularını yenmek için beden ağırlığı, şekli ve yeme davranışları üstünde aşırı bir denetim sağlamaya çalışırlar. bunu başaranlarda anoreksia nervoza, başaramayanlarda ise kontrolsüz yeme nöbetleri görülmektedir.
gece yeme sendromu & hellip; binge eating & hellip;
günlük enerjinin an azından %25'ni akşam yemeği ile ertesi sabah arasında geçen sürede almaktadırlar. bu durum uyku bozukluklarına bağlı olabilir veya uyku apnesinin bir özelliği olarak da kabul edilebilmektedir. o nedenle bu hastalar gündüz uyuklar vaziyette dolaşırlar. binge eating bir psikiyatrik hastalıktır,depresif bir davranış ile karakterize olmasına karşın gün içerisindeki seyirleri birbirlerinden farklılık göstermektedir. kontrol edilemeyen aşırı yemek yeme nöbetleri vardır ve obezlerin derhal hemen %30'unda görülmektedir.
hasta sabahleyin uyandığı vakit iyi durumdadır ve gün ilerledikçe ruhsal durumu bozulmaktadır.
tedavi
yeme bozukluklarının tedavisi zor. olası olduğunca çabuk profesyonel yardım alınmalı. en iyi tedavi yöntemi tıbbi, psikolojik ve beslenme konsültasyonunu içeren kombine bir çalışma ile gerçekleşmektedir. anoreksialı kişi tehlikede olmadığına ve yardıma gerek duymadığına inanır, bulimialı kişi ise sorunun farkındadır ama tekrar kilo alma korkusu ile tedavi görmek istemez. tedavi süreci birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. ancak tedaviden sonra da tekrarlayabilmesi hala bir problem olmaya devam edebilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder