Zehirler
Zehirlerin vücuda girmesinde en sık rastlanan yol, yutmadır (gıda veya ilaç zehirlenmesi gibi). diğer yollar ise ısırıklar, sokmalar, deri yoluyla yapılan enjeksiyonlar, egzoz dumanı gibi zehirli gazların solunması ve akciğerler ya da deri yoluyla zehirli kimyasalların alınmasıdır. önce zehir danışma merkezini (0800 314 79 00) veya en yakın acil sağlık kuruluşunu arayın. kişinin yaşını, zehirin adını, ne zaman ve ne kadar aldığını, hastanın kusup kusmadığını, bilincinin açık olup olmadığını ve tıbbi bir merkezden ne kadar uzakta olduğunuzu söyleyin ve size verilen talimatlara tamamiyle uyun. kişinin bilinci açık ise size şöyle talimat verilebilir: şayet zehir yutularak alınmışsa zehirin yoğunluğunu azaltmak için su veya süt içirin ve daha sonra zehirden kurtulması için kusmasını sağlayın. yine de şayet hastanın ne yuttuğunu bilmiyorsanız ya da kişi asit, alkali veya petrol ürünü yutmuş ise ya da zehir danışma merkezi size bilhassa kusturmamanızı söylemişse hastayı kusturmayın. şayet yutulan bir petrol ürünü ise hastaya süt değil su içirin. evinizdeki ilkyardım çantanızda etkin kömür bulundurun, ancak zehir danışma merkezinin talimatları doğrultusunda kullanın. en yakın acil sağlık kuruluşunu arayın. hasta kendinde değilse solunumu kontrol edin. şayet nefes alıp vermiyorsa ağızdan ağıza suni solunuma başlayın. kişi kendindeyse ve yuttuğu madde asit, alkali veya petrol ürünü değilse kişiyi yüzü aşağı gelecek biçimde oturtun ya da yatırın (kusulan materyel akciğerlere gitmesin) ve parmağınızı boğazına sokarak kusmasını sağlayın. şayet kişi kendinde değil fakat nefes alıp veriyorsa, kendinde fakat uykuluysa, sesli uyarılarla uyandırmaya çalışarak uyanıklık durumunu kontrol edin. zehiri içerdiğini düşündüğünüz şüpheli kutuları belirleyin, kusulan materyelden analiz için örnek alın.
duman, kimyasal madde, gaz zehirlenmeleri: kişiyi dumanlı, gazlı bir ortamdan kurtarırken çok dikkatli olun. şayet olasıysa kurtarma işlemini tek başınıza yapmayın. derin ve hızlı iki üç nefes alıp verin sonra derin bir nefes alın ve dumanlı ortama girmeden nefesinizi tutun. sıcak hava ve duman solumamak için yere yakın kalın. şayet ortam çok sıcak, duman çok yoğunsa nefes alıp vermeniz için özel araç gereciniz olmalı (hava tankı, maske). kişiyi dumanlı bölgeden uzaklaştırdıktan sonra solunumunu kontrol edin. şayet nefes alıp vermiyorsa ağızdan ağıza suni solunuma başlayın. sıkı kıyafetleri gevşetin, boyun düğmesini çözün, kravatını gevşetin. kişi tamamen iyileşmiş gözükse bile acil tıbbi yardım çağırın.
uyarı: ilkyardım tıbbi bakımın bir alternatifi değildir. hasta veya yaralı en kısa sürede tıbbi bakım görebileceği bir merkeze ambulansla nakledilmelidir. ancak ilkyardım eğitimi alan kişiler, durumu ve aciliyetin derecesini tayin etme ve profesyonel tıbbi yardım ulaşana kadar yapılabilecek en doğru şeyleri belirleme yeterliliğine sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder